Paniek op beurzen Midden-Oosten

Er heerst vandaag paniek op de beurzen in het Midden-Oosten: alle beurzen staan er stevig in de min. Anders dan in het westen, is het zondag een werkdag in dit deel van de wereld. De beurzen reageren geschokt op de beslissing van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) om de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te verlagen van AAA naar AA+. Wat de beurskrach van 1929, de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Vietnam niet voor mekaar kregen, ‘lukt’ nu wel: de Amerikaanse staatspapieren verliezen een deel van hun geloofwaardigheid.

Vooralsnog niet veel, maar S&P meldde al een verdere downgrading niet te schuwen, als dat moet. De trage politieke besluitvorming en de onwil van Democraten en Republieken om tot overeenstemming te komen, zijn voor S&P de belangrijkste reden om de status te verlagen. S&P verwacht niet dat de Amerikaanse politiek in de VS het snel eens kan worden over broodnodige bezuinigingen. Kredietbeoordelaar Moody’s laat de status van het land voorlopig ongemoeid. Israël legde vanochtend het handelsverkeer stil, nadat de beurs in Tel Aviv zes procent kelderde. Na ruim drie kwartier ging de beurs weer open. Gisteren was de beurs van Saoedi-Arabië al open en die verloor meer dan vijf procent.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>