VS in totaal 3.700 miljard kwijt aan oorlogen

Sinds de Verenigde Staten in 2001 de War on terror verklaarden, is in totaal 3.700 miljard dollar (bijna 2.600 miljard euro) uitgegeven aan de oorlogen in Afghanistan, Irak en Pakistan. Het totaalbedrag kan oplopen tot meer dan 3000 miljard euro. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek van het Watson Institute voor Internationale Studies van de Amerikaanse Brown Universiteit in Rhode Island, dat vandaag werd gepresenteerd. Eerder ging president Obama nog uit van in totaal 1.000 miljard dollar.

Vorige week maakte hij bekend dit jaar 33.000 militairen uit Afghanistan terug te halen; daarna moet de rest snel volgen. Of dat reëel is, moet nog blijken. Gisteren richtte de Taliban een bloedbad aan in een  zwaar bewaakt luxe-hotel in de hoofdstad Kabul: misschien een teken dat de Amerikanen er voorlopig nog onmisbaar zijn om het land enigszins leefbaar te houden.

De directe uitgave aan de oorlogshandelingen kosten tot nu tot 1.600 tot 1.900 miljard euro. Daarnaast heeft het land verplichtingen tegenover gewonde veteranen en de verwachte uitgaven voor de periode 2012-2010 in de conflictgebieden. Overigens is in de berekeningen is de te betalen rente niet opgenomen: dat zou nog eens gaan om 1.000 miljard dollar (ongeveer 700 miljard euro).

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>