Misrata is bevrijd

De havenstad Misrata in het westen van Libië is bevrijd. Dat claimen de Libische opstandelingen. Ze zeggen dat de troepen van Gaddafi de strijd hebben opgegeven. De militairen zijn gevlucht of gedood, zei een woordvoerder van de rebellen tegen persbureau Reuters. Gevangen genomen militairen verklaarden dat de troepen van Gaddafi al eerder de opdracht kregen om zich terug te trekken uit Misrata, het belangrijkste bolwerk van de opstandelingen in het westen van het land.

 

Volgens de Libische onderminister van Buitenlandse Zaken dwingen de NAVO bombardementen hen om de strijd in Misrata te staken en over te laten aan lokale stammen. Misschien schuilt hierin de adder onder het gras en is het een veranderde tactiek van Gaddafi, zoals criticasters melden. Wellicht is de blijdschap dus wat voorbarig. In ieder geval kan Mistrata even ademhalen: de havenstad aan de Middellandse Zee werd bijna twee maanden belegerd, bestookt met onder meer omstreden clusterbommen en scherpschutters waren actief in de stad. Mensenrechten-organisaties schatten dat bij de strijd om Misrata zeker duizend doden zijn gevallen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>