Matt Mattox – Vader van de jazzdans – overleden

Maandag 18 februari 2013 is Matt Mattox in de VS overleden. De Amerikaanse danser en dansdocent werd 91 jaar. Werd Martha Graham de moeder van de moderne dans genoemd, Mattox gold als de vader van de jazzdans (klik hier voor impressie van zijn classes). Zowel moderne dans als jazzdans zijn containerbegrippen met uiteenlopende stijlen in zich verenigd. Beiden creëerden een hoogsteigen nieuwe techniek en gaven zo een nieuw gezicht aan moderne dans (Graham) en jazzdans (Mattox). Beiden gingen uit van de klassieke techniek en werkten die in hun eigen stijl uit.

 

 Beiden golden als de meest invloedrijke docenten in hun vak: Mattox in jazzdans, of zoals hij het zelf graag noemde ‘freestyling dancing’. Hij werd in 1921 geboren in Tusla, Oklahoma en werd één van de belangrijkste leerlingen van de legendarische jazzdans pionier Jack Cole, met wie hij op Broadway werkte: aanvankelijk als danser, later korte tijd als choreograaf. In Hollywood danste hij in verschillende filmproducties. Verder was hij regelmatig als choreograaf en performer te gast in variety shows op televisie. Zijn belangrijkste bijdrage aan de dans was als docent, met zijn eigen techniek en lesopbouw, waarmee hij veel heeft betekent voor de ontwikkeling van de jazzdans in Amerika en Europa.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>