Ebola in Congo lijkt geen grote epidemie te worden

Sinds eind april zijn er in Congo zeker twee gevallen van ebola vastgesteld, aldus Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Van nog 17 mensen wordt vermoed dat ze ebola hebben en 125 mensen worden in de gaten gehouden. Toch lijkt het er niet op dat er een nieuwe uitbraak van ebola aanstaande is, zoals drie jaar geleden in het westen van Afrika

‘De ziekte is nu vastgesteld in een afgelegen, dunbevolkte provincie in het noorden van Congo’, zegt Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Rotterdamse Erasmus MC. ‘De ziekte zal zich daar veel minder snel kunnen verspreiden. Drie jaar geleden kwam het virus terecht in ziekenhuizen in grote steden, waar heel veel mensen waren en dus volop mogelijk van verspreiding was.’

In Congo is ebola geen onbekende ziekte: ‘Er zijn in dat land vaker uitbraken geweest’, aldus Koopmans. ‘Daardoor wordt de ziekte hier veel sneller herkend dan bijvoorbeeld in het westen van Afrika. daar duurde het ruim vier maanden voor de diagnose voor he teerst werd gesteld.’ Ook is er nu een vaccin op de markt dat ‘lijkt te werken’. Volgens Koopmans moeten we de jongste uitbraak wel serieus nemen, iets dat de WHO ook doet, die drie jaar geleden kritiek kreeg ‘omdat deze te laat in actie zou zijn gekomen.’ Nu is er meteen een team naar Congo gestuurd. Koopmans: ‘Dat duidt erop dat ze assertief zijn.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>