Griepepidemie in Nederland, maar griepvaccin lijkt te werken

download (3)Er heerst een griepepidemie in Nederland, meldt het RIVM. Vorige week gingen 72 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten, in de week daarvoor waren het er 82 per 100.000. Er is sprake van een griepepidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen griepachtige klachten hebben en inderdaad het griepvirus bij zich ragen.

De afgelopen vijf seizoenen duurde de griepepidemie gemiddeld 12 weken. Het griepseizoen 2014/2015 was met 21 weken een uitschieter. Op dit moment waren er meerdere griepvirussen rond. Het meest gevonden in het type H1N1, ook wel de Mexicaanse variant genoemd. Dat virus was in het jaarlijkse griepvaccin opgenomen. Omdat griepvirussen snel kunnen veranderen, kan het gebeuren dat het vaccin minder effectief is dan verwacht, iets waarvan vorig jaar sprake was. Vijf tips om griep te voorkomen: vaak handen wassen, afstand van zieke mensen houden, zakdoeken maar één keer gebruiken, drukke plekken mijden en een griepprik halen (maar dat moet altijd in het najaar).

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>