Bloomberg: sigaretten in New York nergens zichtbaar te koop

Sigaretten mogen eerdaags nergens in New York zichtbaar te koop worden aangeboden. Tenminste: dat is wat de burgemeester van de Amerikaanse metropool wil. Hij wil zijn stad gezonder maken: sigaretten moeten wat hem betreft uit het zicht verdwijnen onder de toonbank, in laden of achter gordijnen. Hij denkt dat jongeren daardoor minder snel gaan roken en dat ex-rokers minder snel in de verleiding komen toch weer sigaretten te kopen. In landen als Canada, IJsland en Ierland mogen sigaretten al niet meer in het zicht liggen; als het plan doorgaat, is New York de eerste Amerikaanse stad waar dat gebeurt.

De tabaksfabrikanten zijn laaiend: ze vinden de plannen veel te ver gaan: sigaretten zijn legale producten die volgens hen net als andere producten verkocht mogen worden. Anti-rokers zijn laaiend enthousiast: ze denken dat jongeren sneller geneigd zijn een pakje sigaretten te kopen in een winkel waar ze altijd ‘open en bloot’ te zien zijn. Onlangs ving Bloomberg, sinds 2002 burgemeester van New York, bot bij een ander plan om New Yorkers gezonder te maken: het verbod op giga bekers suikerhoudende frisdranken werd door de rechter van tafel geveegd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>