Vergaat de wereld op 21 december?

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Op 21 december 2012 vergaat de wereld, volgens een eeuwenoude Maya-kalender. Nogal wat mensen trekken naar de berg Pic de Bugarach in de Franse Pyreneeën, om daar het einde der tijden af te wachten. Ze denken dat op die dag de berg opengaat voor andere werelden: buitenaardse wezens zoeken dan hun toevlucht in de berg. ‘Die idiote profeten uit de hele wereld hebben van onze berg een soort ufo-garage gemaakt’, zei de burgemeester van het gelijknamige dorp. Wat er de 21ste gaat gebeuren, weet niemand, maar het regionale bestuur gaat uit voorzorg de toegang tot de berg afsluiten om ongelukken te voorkomen: van drie dagen voor tot twee dagen na de dag van de Apocalyps.

De Dag des Oordeels was eerder al aangekondigd op 21 mei 2011 en toen die dag zonder rampspoed teneinde liep, op 21 oktober 2011. Dat had de Amerikaanse predikant Harold Camping aangekondigd. In 1994 zat hij er ook al eens naast. Nu kunnen we 21 december 2012 met knikkende knieën afwachten: dat is de dag waarop ons volgens de Maya’s allerlei onheil te wachten staat. De meeste religies behandelen op de één of andere manier wel het einde der tijden, zoals Götterdämmerung bij de Noorse Edda en het Messiaans Tijdperk bij orthodoxe joden en het christelijke geloof wacht al twee millennia op de wederkomst van Christus. Over het einde der tijden schrijft de Bijbel: ‘Niemand weet wanneer die dag zal aanbreken, ook de hemelse engelen en de Zoon niet, alleen de Vader weet het.’

Toch voorspellen onheilsprofeten al eeuwen wanneer Doomsday op de agenda staat. Op 21 maart 1844 zaten duizenden gelovige Amerikanen de laatste dag af te wachten, omdat predikant William Miller dat via de massamedia had verkondigd. Maar er gebeurde niets: de dag ging de geschiedenisboeken in als The Great Disappontment. Miller herzag zijn berekeningen, maar veel volgelingen haakten af. Alleen de zevendedag adventisten bleven heilig in zijn voorspellingen geloven. Gevaarlijker wordt het als mensen het einde der tijden een handje helpen met terreuraanslagen of met groepszelfmoorden in sekteverband.

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Vergaat de wereld op 21 december?

  1. femke

    door alle onzin op internet over 21 dec.
    gebeurt het laatste wat ze hier beschrijven ,op deze dag en ervoor raaken de mensen in paniek en zal een gaos worden om niets
    degene die hier als eerste mee naar buiten is gekomen moet betrafd worden ,dit word nog flinke ellende volgende week niet doordat het vergaat maar door bange mensen wat erg dit alles

      /   Reply  / 
  2. Martin

    Graag wil ik een kleine correctie aanbrengen in het geschrevene. Aan het eind van het artikel staat dat de Zevende-dags Advenisten “heilig bleven geloven” in wat Miller voorspelde. Dat is niet helemaal waar.
    De Adventisten bleven geloven dat de berekeningen die hij had gedaan wel correct waren, maar dat de conclusies die Miller hieraan verbond niet correct waren.
    Het is een nuance-verschil; maar voor een Adventist niet onbelangrijk.

    Ik ben zelf (predikant van de) zevende-dags Adventist(en)
    Ik wil graag aan je verhaal toevoegen dat de datum die wordt genoemd mij niet waarschijnlijk lijkt; met name omdat (zoals je zelf al citeert) die dag niet berekend kan worden volgens de Bijbel.

      /   Reply  / 
  3. corrinna

    dit is echt boel shit mensen stuipen op hun lijf jagen want denk erom vele mensen zijn zo bang dat ze miss wel zo iets hebben van zelfmoord puur uit angst te gek voor woorden dat er van die stomme lui de wereld op zijn kop kennen zetten en zoveel mensen bang kennen maken leef gewoon lekker verder en maak er een mooie kerst en gezond nieuwjaar iedereen fuck off met die misselijke lui die altijd maar weer wat beweren pfffffff

      /   Reply  / 
  4. Peter

    De tekenen der tijd wijzen er duidelijk op dat de huidige verdorven wereld nagenoeg klaar is voor een kosmische reiniging. We hoeven nergens bang voor te zijn. De huidige wereld deugt voor geen cent meer en zal plaats moeten maken voor een vernieuwde wereld.

      /   Reply  / 
  5. gerda

    Alleen onze almachtige schepper weet de geheimenissen hij is groter dan de mayakalender,dan de nasa, dan new age beweging Hij is het begin en het einde de Alpha en de Omega.
    Hij is Groter dan iedere wetenschapper want deze zijn met al hun berekeningen en verhalen slechts een zandkorrel in zijn ogen!

      /   Reply  / 
    1. Rob

      Je doet er wel heel schamper over. Er is meer dan de bijbel:

      In de gnostische traditie bestaat een grote eerbied voor god. Je kunt God niet in een beeld pakken. God is te groot om er een gesneden beeld van te maken.

      Ook in de Joodse traditie werd de naam van God niet genoemd, omdat Hij onnoembaar is.

      Hij is een licht.

      Hij is onbegrensbaar, omdat niemand voor hem was om hem te begrenzen.

      Hij is de ongedifferentieerde, omdat er niemand was om hem te differentieren.

      De Onmetelijke, omdat geen anders voor hem stond, hem gemeten heeft;

      De Onzichtbare, omdat niemand hem gezien heeft;

      De Eeuwige, die altijd is;

      De Onuitsprekelijke, omdat niemand in staat is geweest hem in woorden uit te drukken;

      De Onnoembare, omdat er niemand was om hem een naam te geven.

      Hij is het Onmetelijke Licht, de reine, heilige zuiverheid, de Onuitsprekelijke, die onvergankelijk volkomen is…

        /   Reply  / 
  6. Rob

    Gerda, Als we onze aarde betrekken bij de kosmos zijn wij allemaal ruimtestof. De aarde is niet groter dan een korrel peper in vergelijking tot de zon, de ster binnen ons eigen zonnestelsel. Als je dat plaatst naast het sterrenstelsel waar wij deel ba uitmaken, de melkweg, wat zijn wij dan nog? Het einde van onze planeet is het meest denkbaar door de inslag van een meteoriet.

      /   Reply  / 
  7. Gert

    Het is het einde van een berekende periode, het einde van een kalender; niet meer, niet minder. De Maya’s zelf hebben hier geen duidelijke conclusies aan verbonden, ze noemen het het einde van een tijdperk. Wij kennen vergelijkbare tijdperken en noemen die braaf dag, week, maand, jaar, decennium, eeuw en millenium. Dat laatste is bij de Maya’s een “Baktun” en beslaat een iets grotere periode. dat zij niet verder hebben gerekend dan 13 Baktun’s wil niet zeggen dat er een conclusie aan verbonden kan worden, persoonlijk vind ik een kalender van 21000jaar al een beetje too much, maar goed – ze hebben laten zien dat ze het konden, bravo – hoera; Einde verhaal.

      /   Reply  / 
  8. omasusi

    het enige veilige plek die je kan vinden is in je eigen hart, kruip er in neemt al je liefde en licht en deelt ze met de hele wereld en de kosmos zodat zicht vermenigvuldig kan en de harmonie in de universsu weer in balans komt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>