Queen Elizabeth II 90 jaar

IMG_20160515_180743De Britse koningin Elizabeth II is vandaag 90 jaar geworden. Ze viert het in huiselijke kring. Op 11 juni vieren de Britten haar verjaardag, onder meer met een grote parade in Londen en andere festiviteiten in het hele land. Sinds vorig jaar is ze de langst regerende Britse vorst ooit. Ze zit nu 64 jaar op de troon, langer dan haar betovergrootmoeder koningin Victoria die van 1837 tot 1901 regeerde. In 2013 vierden de Britten het zestigjarig jubileum van de Queen op grootse wijze. Een groot deel van de Britten heeft nog nooit een andere koningin gezien.

Ze is geliefd en wordt bewonderd om haar plichtsgetrouwheid en haar vastberadenheid en toont geen enkel signaal dat ze ermee zou willen stoppen. Haar familieleden (‘de Firma’) nemen wel steeds meer verplichtingen over. Abdicatie, zoals de afgelopen jaren in Nederland, België en Spanje, is niet aan de orde. Ze acht het ambt ‘gegeven door God’ en wil dat tot aan haar dood doen, zoals het een monarch betaamde. ‘De koning is dood, leve de koning’, werd afgekondigd als een vorst was overleden en door zijn oudste nazaat werd opgevolgd. En nog, bijvoorbeeld in Zweden, Denemarken en Noorwegen. In haar inhuldigingsspeech in 1952 zei Elizabeth: ‘Mijn hele leven, of het nu kort of lang zal duren, zal ik in dienst van u allen staan.’ Wellicht nog jaren: haar moeder, Queen Mother Elizabeth Bowes-Lyon werd 101. Zij overleed in 2002.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>