Dag van de Duitse Eenheid

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Woensdag 3 oktober 2012 vieren onze oosterburen de Dag van de Duitse Eenheid: de verjaardag van de Duitse Hereniging op 3 oktober 1990. Elk jaar vindt er een volksfeest plaats in één van de Duitse deelstaten: dit jaar is de Beierse hoofdstad München aan de beurt. Op de zogenaamde ‘Ländermeile’ op de Strasse der 17 Juni, bij de Brandenburger Tor in Berlijn, vindt ieder jaar het landelijke feest plaats, met presentaties van de verschillende deelstaten en concerten. 

Na de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 was het gauw gedaan met het voormalige Oost-Duitsland, de Deutsche Democratiche Republik (DDR), maar 9 november is te beladen om als feestdag op de kalender te staan. Op 9 november 1938 hielden de nazi’s op grote schaal razzia’s tegen de Joden, bekend geworden als de Kristalnacht. De naam verwijst naar al het glas dat die nacht sneuvelde, bijvoorbeeld van Joodse winkels. Voor 1990 vierde West-Duitsland de Dag van de Duitse Eenheid op 17 juni: de herdenking van de opstand van Oost-Duitse arbeiders in 1953. De opstand werd met behulp van de Sovjet troepen neergeslagen. Oost-Duitsland vierde op 7 oktober de Tag der Republik, om de stichting van de DDR in 1949 te herdenken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>