België redt in het geheim 250 omsingelde christenen uit Syrische Aleppo

België heeft in het diepste geheim een groep van 244 christenen gered, die in het Syrische Aleppo totaal omsingeld waren. De operatie duurde maanden van behoedzaam manoeuvreren; pas nu kon de Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie, Theo Francken, het nieuws bekendmaken. De Syrische christenen zijn naar België gehaald.

Het is een van de grootste humanitaire operaties die België heeft uitgevoerd sinds de redding van Belgen uit het voormalige Stanley Town in Kongo. Het initiatief kwam van een groep bezorgde burgers; de regering spreekt over ‘een hachelijke operatie’. Tot de burgeroorlog in Syrië was Aleppo een van de belangrijkste christelijke steden in de Arabische wereld met ongeveer 160.000 christenen. Naar schatting leven er nu nog zo’n 50.000. Zij zijn hun leven niet zeker, want islamitische radicale rebellen hebben het op hen gemunt. De geredde christenen – vooral families – moesten eerst naar de grens met Libanon zien te komen en werden daarna op de Belgische ambassade in Beiroet opgevangen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>