Spoor EHEC leidt naar zaden uit Egypte

Fenegriekzaden uit Egypte zijn waarschijnlijk de echte bron van de gevaarlijke darmbacterie EHEC, die de afgelopen weken met name Duitsland in haar greep had. De European Food & Safety Authority (EFSA) en het European Centre for Disease Prevention & Control (ECDC) melden dat in een gezamenlijk persbericht. Consumenten wordt nog altijd aangeraden geen zaadjes te laten kiemen voor consumptie en geen ongekookte kiemgroente te eten, wat de kans is groot dat er nog steeds besmet zaad in de omloop is.

 

De zaden die begin deze maand een EHEC uitbraak veroorzaakten in de buurt van Bordeaux, kwamen van een tuincentrum dat ze van een online zaadhandel in Engeland had gekocht. Die had het via Italië en van daaruit leidde het spoor naar Egypte. De biologische tuinderij in Duitsland die het hele land voorzag van besmette taugé, had ook Egyptisch fenegriekzaad in huis. Volgens het persbericht is de besmetting uit Egypte nogal hardnekkig: er zou sprake zijn van twee partijen besmet zaad, waarvan er één in 2009 naar Frankrijk ging en één in 2010 naar Duitsland. Het dodental is inmiddels opgelopen tot zeker 48, waarvan 47 in Duitsland.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>