Ban Ki-moon unaniem herkozen als VN-chef

Ban Ki-moon is gisteren unaniem herkozen tot secretaris–generaal van de Verenigde Naties (VN). De 67-jarige Zuid-Koreaan leidt de VN ook de komende vijf jaar; de tweede termijn gaat in op 1 januari 2012. De herverkiezing was slechts een formaliteit: maanden geleden was Ban al zeker van een tweede ambtsperiode. Vrijdag kreeg hij de steun van het hoogste orgaan van de VN: de Veiligheidsraad. Er waren geen tegenkandidaten.

 

Hij werd geprezen om zijn steun voor militair ingrijpen in Libië en Ivoorkust, en zijn inzet in het debat over de opwarming van de aarde. Hij heeft al gezegd dat de aanpak van klimaatverandering de belangrijkste opgave in zijn nieuwe ambtstermijn zal worden. Juist op dat terrein lag de VN de afgelopen vijf jaar vaak onder vuur, onder meer door de uitgave van een rapport in 2007 met nogal wat fouten erin. Daarnaast spande hij zich in voor vrouwenrechten en ontwapening. In het verleden was er ook kritiek: Ban zou te kleurloos zijn en de grillen en nukken van de grote mogendheden in de VN te lijdzaam volgen. Zo sprak hij zich amper uit over mensenrechten in China en Rusland. Twee weken geleden, toen Ban zich opnieuw kandidaat stelde, zei hij de volkerenorganisatie te willen leiden als ‘bruggenbouwer in een tijd van wereldwijde veranderingen’.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ban Ki-moon unaniem herkozen als VN-chef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>