Groot verlies Britse liberalen bij lokale verkiezingen

De Britse Liberaal-Democraten van Nick Clegg hebben het gelag moeten betalen voor het bezuinigingsbeleid van de coalitie met de Conservatieven. Bij regionale verkiezingen en het referendum over hervorming van het kiesstelsel leed de partij donderdag een forse nederlaag. Labour won terrein terug (met name in Wales), maar de Conservatieven van David Cameron bleven in het hele land de grootste partij. Het ziet er naar uit dat het de slechtste uitslag van de derde partij van het land gaat worden sinds de jaren 80. Det zal het vertrouwen tussen beide partijen in de coalitieregering van Cameron geen goed doen.

 

Prominente liberaaldemocraten verwijten de conservatieven de harde campagne die het voerde tegen een nieuw kiesstelsel, een speerpunt van de partij van Clegg. Bij verkiezingen in Groot-Brittannië wint in een district de kandidaat met de meeste stemmen. Nummer twee krijgt niks, al heeft die maar één stem minder. De stemmen zijn nog niet allemaal geteld, maar zeker lijkt dat de Britten in meerderheid tegen zijn. De Schotse National Party (SNP) deed het goed: de kans bestaat dat de partij een meerderheid haalt in het Schotse parlement. De SNP wil een onafhankelijk Schotland.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>