Slum Stories – het ware verhaal achter sloppenwijken

In wereldsteden leeft meer dan de helft van de bevolking in sloppenwijken. Dat is geen nieuws, maar wel iets wat de wereld aan het hart gaat. Sloppen zijn niet alleen misdaad, drugshandel en geweld, maar ook bruisende wijken vol leven, inventiviteit, dromen en ambities. De sloppenwijken vormen in feite een particuliere vorm van volkshuisvesting en een dynamische economie met werkgelegenheid voor miljoenen mensen. In een serie videoreportages toont Slum Stories hoe mensen wereldwijd wonen in sloppenwijken. De persoonlijke verhalen van deze bewoners zijn inspirerend, je voelt de energie, ziet de prestaties en staat versteld van de ideeën.

 

Slum Stories geeft bewoners van sloppenwijken de kans om hun stem te laten horen. Wereldwijd wonen meer dan een miljard mensen in een van de 200.000 informele nederzettingen die ‘sloppenwijk’ heten. Dat is een zesde van de wereldbevolking. In 2030 is dat aantal verdubbeld. Sloppenwijken hebben vaak dezelfde kenmerken: ontoereikende huisvesting, slechte riolering, gebrek aan water en elektra, overbevolking en criminaliteit. Er heerst een gevoel van onveiligheid, met geweld door zowel criminele bendes als de politie. En bewoners kunnen ieder moment, zonder waarschuwing, uit hun huis worden gezet. Per jaar overkomt dit wereldwijd zo’n twee miljoen mensen.

 

De filmpjes op Slum Stories laten juist de andere kant zien, met als doel mensen te betrekken bij Amnesty’s Campagne voor menswaardig wonen. Mensenrechten zijn een sleutel voor het doorbreken van de vicieuze cirkel waarin veel sloppenbewoners gevangen zitten. De overheid erkent de sloppenwijken meestal niet: het zijn ‘illegale nederzettingen’. Daardoor zijn de bewoners een makkelijk slachtoffer van een breed scala aan mensenrechtenschendingen. Amnesty International voert actie voor de mensenrechten van sloppenbewoners.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>