Canadese Conservatieven krijgen meerderheid

Tijdens de Canadese parlementsverkiezingen heeft premier Stephen Harper maandag met zijn Conservatieve partij een meerderheidsregering binnengehaald. Hij won 167 van de 308 beschikbare zetels in het Canadese parlement, the House of Commons in Ottawa (zie foto). Ook in 2006 won hij de verkiezingen; daarmee kon hij er een minderheidscoalitie vormen, waarvoor hij bij zijn plannen steun van de oppositie nodig had.

 

Dit voor jaar kwam zijn kabinet ten val toen de oppositie zijn begroting unaniem afkeurde. Harper kwam echter sterker uit de verkiezingen tevoorschijn en heeft in de verkiezingen voor het eerst een meerderheid veroverd. Nu heeft hij voor zijn plannen niet meer de steun van de oppositie nodig. De Liberalen werden een zware slag toegebracht: decennialang domineerden zij de Canadese politiek. De historisch overwinning van Harper toont dat hij erin is geslaagd het centrum van de Canadese politiek naar rechts te verschuiven.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>