Groeiende erkenning voor Rebellenraad Libië

De rebellenraad van Libië krijgt steeds meer erkenning en wordt door een groeiend aantal landen erkend als de wettige regeringsautoriteit van Libië. Zo erkent de Amerikaanse regering erkent de Nationale Overgangsraad (NTO) als regeringsgezag, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Hillary Clinton, vrijdag in Istanbul. Ook andere landen volgen dit voorbeeld, zoals Australië, Italië en Frankrijk.

 

Naast de VS hebben meer dan 30 landen verklaard Gaddafi niet langer als leider van Libië te erkennen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Allain Juppé, zei vrijdag in Istanbul dat landen die uitmaken van de contactgroep voor Libië de NTO in Benghasi gaan erkennen. Daarmee kan de raad, die sinds februari de opstand leidt tegen het autoritaire regime van Gaddafi, beschikken over de tegoeden van de staat.  Nederland stelt zich terughoudender op en beschouwt de NTO als ‘legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk’. Volgens minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken kiezen onder meer Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ook voor deze status van de rebellen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>