Rubriek: media

Media, press, film

Oscar-comité gooit Harvey Weinstein de laan uit

Het Oscar-comité heeft filmproducent Harvey Weinstein tot paria verklaard: de Academy of Motion Picture Arts and Sciences – de organisatie achter de Oscars – heeft hem zijn lidmaatschap ontnomen. De directie – 54 leden groot, met namen als Steven Spielberg, Tom Hanks een Whoopi Goldberg – stemde met ruime meerderheid voor.

Lees verder...

Verloren gewaande Rubens ontdekt bij BBC-kunstprogramma

Bij opnamen van het BBC tv-kunstprogramma Britain’s Lost Masterpieces is een verloren gewaand schilderij van Rubens ontdekt. Het is een portret van George Villers, een vertrouweling van de Britse koning James I en de eerste hertog van Buckingham, dat de Vlaamse meester Peter Paul Rubens (1577-1640) omstreeks 1625 heeft geschilderd. Het doek werd ontdekt in een museum

Lees verder...

Stones en U2 ‘hebben geen brievenbusfirma in Nederland’

De Rolling Stones en U2 ‘hebben geen brievenbusfirma’s in Nederland’ om belasting te ontwijken. Dat zegt de zaakwaarnemer van de twee Britse bands, Jan Favié. Volgens hem kloppen berichten in de media hierover niet. Maandag moest hij voor een mini-enquête van een parlementaire ondervragingscommissie verschijnen. 

Lees verder...

VS: Russische hackers verspreidden mogelijk nepnieuws Qatar

Amerikaanse inlichtingendiensten verdenken Russische hackers ervan het staatspersbureau van Qatar te hebben gehackt om nepnieuws te verspreiden. Dat meldt CNN. Persbureau Interfax ontkent dat de Russen de beschuldiging ontkennen. Op 23 mei werd een bericht verspreid door het staatspersbureau, waarin een verklaring stond van de emir, de leider van het oliestaatje.

Lees verder...

Zeventigste editie Filmfestival van Cannes

Woensdag 17 mei opende de 70e editie van het Filmfestival van Cannes, het grootste filmfestival ter wereld, dat duurt tot en met 28 mei. Naast filmvertoningen is het dé plek om deals te sluiten en de laatste nieuwstjes en roddels aan de weet te komen. Achttien films dingen mee naar de hoofdprijs; de Gouden Palm. Het festival opende

Lees verder...

Gijzelsoftware gestopt: ‘De wereld is zo’n beetje gered’

De verspreiding van gijzelsoftware die computers wereldwijd lam legde, is een halt toegeroepen. ‘De wereld is zo’n beetje gered’, zei beveiligingsexpert Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT in het NOS Radio 1 Journaal. Een cybersecurity-onderzoeker ‘ontdekte dat het virus een ingebouwde kill switch heeft, waarmee het zichzelf kan uitzetten.’ De ransomware dook bij grote bedrijven overal

Lees verder...

Extreemrechtse Amerikanen zaten achter de Macron-hack

De mega-hack van mails van de Franse presidentskandidaat Macron was niet het werk van Russen, maar van extreemrechtse Amerikanen. Binnen drie uur na de diefstal van data-gegevens werden 47.000 tweets verstuurd via #Macronleaks. De eerste die een tweet verstuurde was Jack Posebiec via de extreemrechtse Amerikaanse site The Rebel TV.

Lees verder...

Frankrijk: magere modellen hebben doktersverklaring nodig

In Frankrijk moeten magere modellen voortaan een doktersverklaring kunnen voorleggen waarin staat dat ze gezond zijn om er te kunnen werken. Werkgevers die dat controleren, riskeren zes maanden celstraf en een boette van 75.000 euro. Dat heeft de Franse regering vrijdag aangekondigd. Het parlement stemde er in 2015 al mee in.

Lees verder...

Mega-hack campagnemails Franse presidentskandidaat Macron

Vrijdag zijn een groot aantal campagnemails van de Franse presidentskandidaat Macron gehackt en op internet gezet. De documenten zijn authentiek, heeft het campanegteam van Macron bevestigd, maar er zitten op nep-berichten tussen: ‘om twijfel en verwarring te zaaien’, aldus het team. Het is nog onduidelijk wie erachter zit. Bij eerdere hacks wees kamp-Macron richting Rusland.

Lees verder...

Trump niet bij Correspondent’s Dinner, voor het eerst in jaren ontbreekt de president

De Amerikaanse president Trump schitterde door afwezigheid tijdens het jaarlijkse White House Correspondent’s Dinner. De laatste keer dat een zittende president er niet bij was, was in 1981: toen ontbrak Ronald Reagan omdat hij herstelde van een moordaanslag. Trump had eerder al gemeld niet te zullen verschijnen. Het diner is dé kans voor pers en politiek

Lees verder...

Turkije blokkeert Wikipedia

Turkije heeft alle edities van de online-encyclopedie Wikipedia geblokkeerd. De reden is niet bekend. Turkey Blocks, een organisatie die internetverkeer in Turkije in de gaten houdt, zegt dat de blokkade zaterdagochtend begon en is uitgevoerd zonder tussenkomst van een rechter.

Lees verder...

Oprichter Wikipedia wil site om nepnieuws te bestrijden: Wikitribune

De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, wil een site starten waarbij journalisten en lezers nauw samenwerken, onder meer om nepnieuws tegen te gaan: Wikitribune. De site is vrij te bezoeken, heeft geen advertenties en moet het hebben van donaties. De komende dertig dagen wil Wales geld inzamelen. Als de crowdfunding te weinig oplevert, kan de

Lees verder...

VS: klopjacht in Cleveland op verdachte ‘Facebookmoord’

In de Amerikaanse stad Cleveland is een klopjacht gaande op een man die zichzelf filmde toen hij iemand doodschoot en de beelden op Facebook plaatste.De beelden zouden urenlang te zien zijn geweest, maar zijn inmiddels van Facebook gehaald. Op de video zou te zien zijn hoe een 74-jarige man op straat wordt doodgeschoten.

Lees verder...