Oscar-comité gooit Harvey Weinstein de laan uit

Het Oscar-comité heeft filmproducent Harvey Weinstein tot paria verklaard: de Academy of Motion Picture Arts and Sciences – de organisatie achter de Oscars – heeft hem zijn lidmaatschap ontnomen. De directie – 54 leden groot, met namen als Steven Spielberg, Tom Hanks een Whoopi Goldberg – stemde met ruime meerderheid voor.

De producent wordt door een hele reeks actrices beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik. Het gebeurde slechts één keer eerder dat een lid de Academy werd uitgegooid: Godfather-acteur Carmine Cardi in 2004, omdat hij illegaal films had gekopieerd. Weinstein werd eerder deze week door zijn eigen filmmaatschappij ontslagen. De Franse regering heeft hem zijn légion d’honneur ontnomen die hij in 2012 kreeg. De Britse filmorganisatie Bafta heeft hem geschorst en ook filmfestival van Cannes heeft hem scherp veroordeeld.

Weinstein is wellicht niet de enige, maar spraakmakend, omdat hij zo’n oppermachtige filmproducent en Oscar-winnaar is. De beschuldigingen aan zijn adres hebben een al vaker gevoerde discussie over machtsmisbruik in Hollywood – maar ook in bijvoorbeeld de politiek, media en sport – aangewakkerd. Zoals eerder tv-ster Bill Cosby van zijn voetstuk viel en Trump op tapes te horen was met de uitspraak ‘grap ‘m by the pussy.’ De laatste kwam daar overigens opvallend genoeg mee weg: zijn achterban schijnt alles als zoete koek te slikken. Hollywood in ieder geval niet (meer).

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>