Rubriek: demonstraties

Protest, strikes, demo’s

Madrid zet Catalaanse politie buitenspel

Madrid heeft een paar duizend agenten naar Catalonië gestuurd. Zij moeten voorkomen dat er toch een referendum wordt gehouden over onafhankelijkheid van de deelstaat. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de extra politie de lokale agenten zou ‘bijstaan’, maar nu blijkt dat de Catalaanse politie ondergeschikt is gemaakt. 

Lees verder...

Bob Geldof organiseert grote anti-brexitmars in Londen: ‘Exit from Brexit’

In Londen zijn zaterdag circa 50.000 mensen de straat opgegaan voor een anti-brexitdemonstratie. De actie werd mede georganiseerde door zanger en activist Bob Geldof, die in het verleden meerdere acties voor Afrika op zijn naam had staan. De deelnemers trokken met EU-vlaggen door het centrum naar de parlementsgebouwen. 

Lees verder...

VS: geweld bij extreemrechte mars in Charlottesville

In Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia is zaterdag geweld uitgebroken tijdens een mars van extreemrechts. Honderden voor- en tegenstanders gingen met elkaar op de vuist. Een auto reed op de demonstranten in, reed een vrouw dood en verwondde tientallen mensen. De 20-jarige automobilist zit vast op verdenking van onder meer moord.

Lees verder...

Macedonië: bestorming parlement in Skopje

In de Macedonische hoofdstad Skopje hebben demonstranten donderdag het parlement bestormd. Binnen braken massale vechtpartijen uit, waarbij ongeveer honderd mensen gewond raakten. De beelden hebben wereldwijd voor ophef gezorgd. Macedonië is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

Lees verder...

Protesten Wit-Rusland hardhandig neergeslagen

Zaterdag pakten de autoriteiten in Wit-Rusland honderden mensen op die protesteerden tegen de dalende koopkracht en de impopulaire belastingmaatregel van president Loekasjenko. De mobiele eenheid sloeg de demonstranten met harde hand uiteen en pakte in het hele land mensen op. Journalisten en oppositieleiders zitten vast. 

Lees verder...

Londen: duizenden mensen de straat op tegen brexit

In Londen zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de brexit. Komende woensdag zal premier Theresa May bij de Europese Unie officieel het Britse lidmaatschap opzeggen. Daarna kunnen de onderhandelingen met de EU beginnen over de voorwaarden van uittreding.

Lees verder...

Demonstratie Amsterdam: ‘Sta op tegen racisme & discriminatie’

Zaterdagmiddag was het centrum van Amsterdam het decor van een grote demonstratie: ‘Sta op tegen racisme en discriminatie‘. Volgens organisator Comité 21 maart – een brede maatschappelijke coalitie van antidiscriminatie-groeperingen, migranten-organisaties, progressieve bewegingen en vakbonden – liepen er circa tweeduizend mensen mee.

Lees verder...

Internationale Vrouwendag – woensdag 8 maart

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag: de dag van de vrouwenbeweging. In het begin was het doel verbetering van vrouwenrechten, vooral het vrouwenkiesrecht, tegenwoordig staat ieder jaar een bepaald thema centraal, zoals ‘gelijke behandeling’. Op 8 maart 1908 demonstreerden duizenden textielarbeidsters in New York voor beter loon, 8-urige werkdagen, vrouwenkiesrecht en tegen kinderarbeid.

Lees verder...

Oscars: dit jaar geen feest vooraf, maar anti-Trump protest

Vlak voor de uitreiking van de Oscars geeft het filmagentschap United Talend Agency ieder jaar een groot feest, maar dit jaar verruilden een aantal Hollywood-sterren het feestgedruis voor een protestbijeenkomst tegen Trump. In Beverly Hills werd een protest tegen de nieuwe president geleid door tweevoudig Oscar-winnares Jodie Foster en Michael J. Fox, bekend van ‘Back

Lees verder...

Kick fake news out of our election!

Here’s a law that can clear fake news from our feeds forever – it’s already on the table in Germany and we can bring it to the Netherlands. The idea is so simple: make the platforms that spread and profit from fake news and hate speech pay if they don’t remove it quick. Facebook has already started regulating

Lees verder...

In de serie TRUMPGEROFFEL: manifestatie Holland Against Hate in Den Haag

Woensdagmiddag 1 februari is het Haagse Malieveld het toneel van een grote demonstratie tegen het inreisverbod van de Amerikaanse president Trump. Drie dagen geleden maakte de organisatoren een Facebookevenement aan onder de naam ‘Holland Against Hate‘. De manifestatie begint om 16.00 uur. Zie ook: Davids Packman Show – kijk op Trump

Lees verder...

Zaterdag 21 januari: Women’s Marches in steden over de hele wereld

Zaterdag 21 januari – de dag na de inauguratie van Trump als 45e Amerikaanse president – nemen wereldwijd minstens 1 miljoen vrouwen deel aan een mars voor vrouwenrechten. De grootste mars vindt plaats in Washington D.C., waar honderdduizenden mensen worden verwacht. In Den Haag vindt zaterdag een mars plaats die gelinkt is aan de Women’s March on Washington. Zie ook:

Lees verder...