Rubriek: natuurrampen

environment desasters

Supertyfoon Rammasun nadert Zuid-China

Tyfoon Rammasun raasde deze week over de Filipijnen en is op haar weg naar he tnoordwesten uitgegroeid tot een supertyfoon. China meldt windstoten van 180 kilometer per uur en zware regenval. Rammasun slaat nu toe op het Zuid-Chinese eiland Hainan en koerst waarschijnlijk verder richting kustprovincie Guangdong en het noorden van Vietnam.

Lees verder...

Tyfoon Rammasun raast over Filipijnen

Tyfoon Ramassun (ook wel Glenda genoemd) raast over de Filipijnen en heeft woensdag aan zeker twaalf mensen het leven gekost. De storm teisterde onder meer het hoofdeiland Luzon. Op veel plekken is de stroom uitgevallen en heeft het noodweer schade aangericht. Op het eiland wonen circa 40 miljoen mensen. Het krachtigste deel van de storm passeerde

Lees verder...

Tsunami-waarschwuing na aardbeving Japan

In Japan is een tsunami-waarschuwing afgegeven, omdat er een aardbeving heeft plaatsgevonden voor de oostkust in zee, zo’n 15 kilometer voor de kust van het hoofdeiland Honshu, waar de zwaar gehavende kerncentrale van Fukushima staat. De aardbeving vond op ongeveer 10 kilometer diepte plaats en had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter.

Lees verder...

Tyfoon Neoguri teistert Japan

Tyfoon Neoguri (Koreaans voor wasbeer) heeft in Japan voor veel regen, zware overstromingen en aardverschuivingen gezorgd. Daarbij zijn zeven mensen om het leven gekomen en tientallen mensen gewond geraakt. Donderdag bereikte de superstorm de eerste van de vier Japanse hoofdeilanden. Honderden huizen werden door modderstromen bedolven en honderdduizenden mensen worden geëvacueerd.

Lees verder...

Supertyfoon Neoguri bedreigt Filipijnen en Japan

Boven de Grote Oceaan ontwikkelt zich een zware tyfoon die koers zet richting Filipijnen en Japan. Tyfoon Neoguri heeft windsnelheden tot 185 kilometer per uur en windstoten tot 220 km/uur en kan golven van wel 9 meter hoogte veroorzaken. Volgens meteorologen haalt de storm maandag ochtend categorie 5: een supertyfoon, met windsnelheden tot 260 km/uur

Lees verder...

Orkaan Arthur bederft Amerikaanse feestdag

De Verenigde Staten vieren op 4 juli Onafhankelijkheidsdag, maar orkaan Arthur dreigt het feest te bederven. De tropische storm nam aan de kust toe tot een orkaan in de categorie-2. Het is de eerste orkaan sinds Sandy die de oostkust hard trof in het najaar van 2012. Aan de oostkust zijn campings en pretparken gesloten

Lees verder...

VS: tornado’s teisteren midwesten, tropische depressie nadert Florida

De Amerikaanse staten Iowa en Nebraska worden geteisterd door tornado’s, onweer en hagelbuien. De dodelijke storm trekt al dagen over het midwesten van de Verenigde Staten. Meerdere mensen raakte gewond en een man kwam om het leven toen hij bekneld raakte in een instortend gebouw. In Chicago werd een waarschuwing voor overstromingen en tornado’s afgegeven.

Lees verder...

Gigantische waterhoos in de VS

De Waddeneilanden werden donderdag geteisterd door waterhozen, maar die vallen in het niet bij wat er in de Verenigde Staten te zien was. Aan de zuidkust bij Mobile Bay, ten oosten van New Orleans trok een immense waterhoos alle aandacht. Het zag er spectaculair uit, maar meteorologen zagen geen roterende bewegingen op de radar, dat

Lees verder...

Waterhozen trekken langs de Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden is een waterhoosalarm afgegeven. Donderdagochtend trokken meerdere waterhozen langs Ameland en Schiermonnikoog. Uit voorzorg werden de stranden ontruimd. Sommige waterhozen waren honderden meters hoog. Het KNMI en de Kustwacht waarschuwden donderdagochtend de hulpdiensten op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog voor gevaarlijk weer. Ook boven het IJsselmeer is een waterhoos waargenomen, meldt het KNMI.

Lees verder...

Aardbeving bij Alaska

De Aleoeten, een eilandengroep in de Grote Oceaan voor de westkust van Alaska, is maandag kort na het middaguur (plaatselijke tijd) getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag zo’n 24 kilometer ten zuidoosten van Little Sitkin, een van de Aleoeten-eilanden, die deel uit makt van de

Lees verder...

Noodweer China eist 26 mensenlevens

Sinds woensdag worden grote delen van het zuiden van China geteisterd door zware zomerstormen met harde wind en zware regenval. Daarbij zijn tot nu toe zeker 26 mensen om het leven gekomen. Drie mensen worden vermist. Meer dan 300.000 mensen zijn geëvacueerd. Bijna 5 miljoen inwoners zijn getroffen door het noodweer.

Lees verder...

Sinkhole vlakbij WK-stadion Brazilië

Circa 6,5 kilometer van het WK-stadion Arena das Dunas in Natal is een sinkhole ontstaan. Daar staat op dinsdag 24 juni de wedstrijd Uruguay-Italië in groep D op het programma. De aarde werd eerder deze week door dagen aanhoudende hevige regenval weggeslagen in een favela in de kuststad in het noordoosten van Brazilië.

Lees verder...

Dubbele tornado raast over midwesten VS

Een dubbele tornado heeft in de Amerikaanse staat Nebraska huisgehouden. In de staat in het midwesten is maandag de noodtoestand uitgeroepen vanwege twee grote tornado’s. Zeker één persoon is om het leven gekomen en 16 mensen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder...

Noodweer dat Pinkpop bedreigde, eist zeker zes levens in Duitsland

Het noodweer dat maandagavond over Pinkpop trok, heeft in Zuid-Limburg weinig schade aangericht, maar over de grens in Duitsland des te meer. Het was het zwaarste onweer sinds jaren in Noordrijn-Westfalen en kostte aan minstens zes mensen het leven. Daarnaast zorgden rukwinden, regenbuien en blikseminslagen voor 30 zwaargewonden en 37 lichtgewonden. Veel bomen zijn ontworteld

Lees verder...

Hagelstenen bekogelen Vlaanderen

Een korte maar hevige hagelbui heeft een enorme ravage aangericht in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Hagelstenen zo groot als golfballen kwamen naar beneden. In de gemeente Wingene, in de buurt van Brugge, werd het rampenplan in werking gesteld.Auto’s zijn beschadigd, ramen zijn gesneuveld en oude daken zijn vernield, meldde de brandweer: ‘Er is enorm veel schade’.

Lees verder...