Rubriek: natuurrampen

environment desasters

Overstromingen na noodweer in oosten Australië

In het oosten van Australië heeft maandag en dinsdag noodweer huisgehouden, met zware windstoten, een tornado, hevige regenval en overstromingen. Bewoners in de buurt van een stuwdam bij de St. George Bassin langs de zuidkust van New South Wales moesten hun huizen verlaten, omdat de dam over dreigt te lopen.

Lees verder...

Overstromingen in noordoosten India treft zeker 650.000 mensen

De afgelopen dagen is de provincie Assam in het noordoosten van India geteisterd door hevige regenval. Daardoor is de Brahmaputra-rivier buiten zijn oevers getreden. Tot nu toe zijn dertien mensen omgekomen en worden zeker 650.00 mensen door het hoge water getroffen. Ongeveer duizend dorpjes in de regio staan onder water.

Lees verder...

Japanse vulkaan op 50 km van kerncentrale dreigt uit te barsten

Op het Japanse eiland Kyushu staat vulkaan Sakurajima sinds een week op uitbarsten. De 1117 meter hoge vulkaan spuugt as en rook de lucht in. De vulkaan ligt op slechts 50 kilometer van de kerncentrale van Sendai, waar onlangs de eerste kernreactor weer werd opgestart na het stilleggen van alle kerncentrales na de ramp in

Lees verder...

Al een week tientallen bosbranden noordwesten VS

Het noordwesten van de Verenigde Staten wordt al een week geteisterd door tientallen bosbranden die de brandweer maar niet onder controle weet te krijgen. Vooral in de staten Washington, Idaho en Oregon kan het vuur zich door droogte en harde wind makkelijk verspreiden. Meer dan honderd huizen zijn afgebrand en duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Lees verder...

Noodtoestand Ecuador vanwege vulkaanuitbarsting

In Ecuador is vulkaan Cotopaxi uitgebarsten, na 140 jaar. Vrijdag spoot de vulkaan as tot acht kilometer de lucht in. De autoriteiten riepen code geel af en een aantal dorpen in de omgeving werden ontruimd. Inmiddels heeft president Correa de noodtoestand uitgeroepen, om snelle te kunnen handelen als de vulkaan daadwerkelijk uitbarst. De toegenomen vulkanische activiteit kan een voorbode zijn van

Lees verder...

Vulkaan Ecuador uitgebarsten

In Ecuador is vulkaan Cotopaxi uitgebarsten, na 140 jaar. Vrijdag spoot de vulkaan as tot acht kilometer de lucht in. De autoriteiten riepen code geel af. De Colopaxi vulkaan is 5.897 meter hoog, één van de hoogste actieve vulkanen ter wereld en de hoogste berg van Ecuador. De vulkaan bevindt zich 45 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Quito.

Lees verder...

Uitbarsting vulkaan Colima in Mexico

De Mexicaanse vulkaan Colimo is uitgebarsten. De vulkaan is een van de meest actieve van Mexico en ligt bijna 700 kilometer ten westen van de hoofdstad Mexico-City. Tijdens meerdere uitbarstingen spoot de vulkaan as en lava tot drie kilometer hoogte de lucht in. Niemand in de regio hoefde te worden geëvacueerd.

Lees verder...

Ook doden in China door tyfoon Soudelor

Na te hebben huisgehouden in Taiwan, met zware windstoten en hevige stortregen, heeft tyfoon Soudelor heeft het Chinese vasteland bereikt. Op Taiwan zijn zeker zes doden en tientallen gewonden gevallen. Vier andere mensen worden nog vermist. Zeker 3,6 miljoen huishoudens zaten zonder stroom. In de hoofdstad Taipei werd het openbaar vervoer stilgelegd.

Lees verder...

Grote bosbrand woedt in westen van Spanje

In het westen van Spanje woedt een grote bosbrand. De brandweermensen die het vuur bestrijden, krijgen hulp vanuit andere buurregio’s Andalusië, Castilië en León en vanuit buurland Portugal. De brand brak donderdag uit bij het dorp Acebo, zo’n 20 kilometer van de grens met Portugal vandaan. Enkele duizenden mensen zijn geëvacueerd en twee campings zijn

Lees verder...

Taiwan geteisterd door krachtige tyfoon Soudelor

Een krachtige tyfoon, met de naam Soudelor, raast dit weekend over Taiwan. Zeker vier mensen zijn om het leven gekomen en twee miljoen huishoudens zitten zonder stroom. Honderden mensen zijn geëvacueerd en tienduizenden militairen staan paraat voor reddingsoperaties. In de hoofdstad Taipeh is het openbaar vervoer stilgelegd.

Lees verder...

Natuurbranden Californië breiden steeds verder uit

De natuurbranden in het noorden van de Amerikaanse staat Californië grijpen steeds meer om zich een. Tot nu toe is al meer dan 18.500 hectare natuurgebied verwoest en hebben 12.000 mensen hun huis verlaten of het advies gekregen om weg te gaan. In Lake County, ten noorden van San Francisco, heeft de ‘Rocky Fire‘ zich

Lees verder...

Dode en gewonden op festival Chicago door noodweer

Op een festival vlak bij de Amerikaanse stad Chicago sloeg zondag noodweer toe, met windsnelheden tot 100 kilometer per uur. Door de harde wind werd een tent opgetild die bovenop een aantal bezoekers viel. Daarbij kwam een man om het leven en raakten tussen de 17 en 20 mensen gewond, van wie er drie slecht

Lees verder...

Grote bosbranden in Californië – noodtoestand uitgeroepen

Gouverneur Jerry Brown van Californië heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de zware bosbranden van de laatste dagen. Naar schatting zijn er 24 vuurhaarden: één ervan ontstond woensdag ten noorden van San Francisco: daar staat 8.900 hectare in brand en op dit moment is slechts 5 procent ervan onder controle.

Lees verder...

Mexicaanse vulkaan spuwt grote hoeveelheden as uit

De Mexicaanse vulkaan Popocatepetl rommelt weer en spuwt enorme hoeveelheden as omhoog. De laatste grote uitbarsting van de ‘rokende berg’ was in 1947. Sinds begin 2013 rommelt de vulkaan weer. De afgelopen dagen stootte de 5.426 meter hoge vulkaan, zo’n 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Mexico City, met grote regelmatig as uit tot

Lees verder...

Nederlandse campinggangers moeten vluchten voor bosbranden

Maandag moesten in Zuid-Frankrijk drie campings wegens bosbranden worden ontruimd in en rond Fréjus (ten westen van Cannes). Onder de 10.000 mensen die weg moesten, zaten ook Nederlanders. De campings in het zuiden van Frankrijk zijn populair bij veel Nederlanders. Rond het middaguur braken rond Fréjus drie branden uit.

Lees verder...