Rubriek: natuurrampen

environment desasters

Sneeuwstorm Nepal: 26 doden en 85 vermisten

Dinsdag was Nepal in de greep van een sneeuwstorm die tot nu toe aan zeker 26 bergbeklimmers en wandelaars het leven heeft gekost. De sneeuwstorm is vermoedelijk een uitloper van cycloon Hudhud die zondag en maandag over de oostkust van India raasde en 20 mensen het leven kostte. De sneeuwstorm in het Annapurna bergmassief veroorzaakte lawines op

Lees verder...

Genua geteisterd door noodweer

Genua wordt al dagen geteisterd door noodweer, en de ellende is nog niet voorbij. In de omgeving van de Noord-Italiaanse havenstad is de hoogste alarmfase verlengd tot maandagavond. Hevige regenval heeft vrijdag in en om Genua voor grote ravage gezorgd. Rivieren traden buiten hun oevers en straten staan blank. Modderstromen hebben wegen, bruggen, huizen en

Lees verder...

Sao Paulo slaat alarm: nog maar 5 % watervoorraad

In de Braziliaanse miljoenenstad Sao Paulo dreigt een catastrofe: door de al negen maanden durende extreme droogte is er nog slechts 5 procent watervoorraad over. Het is de ergste droogte sinds 80 jaar. De gouverneur van de gelijknamige staat heeft de federale overheid gevraagd noodmaatregelen te nemen.

Lees verder...

Cycloon teistert oostkust India

Cycloon Hudhud teistert de oostkust van India, met name de kuststaten Andhra Pradesh en Orissa. Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen. Door zware regenval en windstoten van 195 kilometer per uur werden bomen ontworteld en braken elektriciteitskabels. In beide staten heeft de cycloon de oogst veel schade berokkend.

Lees verder...

Opnieuw ernstige smog in Peking

Peking heeft te kampen met de ergste smog in acht maanden tijd. De Chinese hoofdstad telt zo’n 20 miljoen inwoners. De autoriteiten slaan vandaag voor de tweede dag op rij alarm en hebben code oranje afgeroepen. Woensdag werd al 15 maal meer smog gemeten dan de grenswaarde die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ‘onveilig’ aangeeft.

Lees verder...

Syper-tyfoon bedreigt Japan

Super-tyfoon Vongfong koerst richting Japan. De orkaan kan uitgroeien tot de ergste van heel 2014 en de zwaarste sinds Haiyan, die in november 2013 duizenden mensenlevens kostte in de Filipijnen. Op dit moment heeft Vongfong een categorie 5 en bedreigt het eiland Okinawa dit weekend.

Lees verder...

Groot-Brittannië geteisterd door noodweer

De Britten hebben maandag te maken met ernstig noodweer, dat het dagelijks leven danig in de war heeft geschopt geschopt. Bomen en lantaarnpalen waaiden om en bij duizenden mensen viel de stroom uit. Sommige gebieden hebben te kampen met zware overlast, andere regio’s (ook) met zware windstoten, soms tot 135 kilometer per uur.

Lees verder...

Krachtige tyfoon raast over Japan

Afgelopen zondag werd een groot deel van Japan geteisterd door een krachtige tyfoon. De orkaan Phanfore trok in de nacht van zondag op maandag over het land en schampte ook de hoofdstad Tokio. Aanvankelijk vreesden meteorologen voor een super-tornado. Toen Phanfore aan land kwam, bleek de orkaan in kracht te zijn afgenomen, maar de weerdiensten

Lees verder...

Biodiversiteit op aarde sinds 1970 gehalveerd

De afgelopen veertig jaar is de biodiversiteit op de wereld gehalveerd. Het aantal populaire wilde dieren is gemiddeld met 52 procent afgenomen, door vernietiging van leefgebied, jacht, stroperij en overbevissing. Vooral dieren die in zoetwater leven (meren, moerassen en rivieren) staan onder druk: daar zijn de populaties vissen, reptielen en amfibieën met maar liefst 76

Lees verder...

Japanse vulkaan rommelt nog steeds

Afgelopen zaterdag kwam de Japanse vulkaan Ontake, zo’n 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio, tot uitbarsting. De vulkaan is nog steeds niet tot rust gekomen en blijft as uitspuwen. Daardoor is het voor de reddingswerkers te riskant om de berg op te gaan om dode lichamen te bergen. Er zouden nog 24 lichamen  op de

Lees verder...

Zuid-Frankrijk geteisterd door stortregens

Het zuiden van Frankrijk wordt geteisterd door stortregens. Circa 4000 mensen moesten worden geëvacueerd. In het departement Hérault is in anderhalf etmaal net zoveel regen gevallen als normaal in vier maanden valt. Daar werd code rood ingesteld. De stad Montpellier staat voor een groot deel onder water.

Lees verder...

Zeker 32 doden bij vulkaanuitbarsting japan

De vulkaanuitbarsting in Japan van zaterdag heeft aan zeker 32 mensen het leven gekost. Zaterdagmiddag barstte de vulkaan Ontake uit, 230 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio. Reddingswerkers vonden de slachtoffers op de hellingen van de berg. Er werden meer dan vijfhonderd militairen en politieagenten ingezet.

Lees verder...

Vulkaanuitbarsting in Japan

In Japan is vulkaan Ontake, zo’n 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio, uitgebarsten. De eruptie begin kort na het middaguur en duurde voort tot in de avond (plaatselijke tijd). Zeker zes mensen zijn bedolven onder de as: van hen is sinds de uitbarsting niets meer vernomen. Ongeveer veertig mensen zitten vast in berghutten

Lees verder...

Zeker vijf campinggasten dood na noodweer Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk zijn zeker vier campinggasten omgekomen na noodweer. Hevige regenval had het riviertje Bitoulet in Lamalou-les-Bains (een kuuroord 50 kilometer van Montpellier) in een woeste waterstroom veranderd. Het riviertje loopt langs campings. Caravans werden door het water meegesleurd.

Lees verder...

Doden door overstromingen China

In het zuiden van China is het sinds zaterdag noodweer. Zware regenval heeft geleid tot overstromingen. Veel mensen kunnen geen kant meer en zijn in hun appartementen ingesloten door het almaar stijgende water. Tot nu toe zijn 19 mensen omgekomen en worden er nog eens 20 vermist.

Lees verder...