Rubriek: natuurrampen

environment desasters

World Wildlife Convention Zuid-Afrika: hoe kan de olifant worden gered?

Maandag begint in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg een conferentie over dieren in het wild in Afrika: de World Woldlife Convention. Afrikaanse landen proberen hier afspraken te maken over het beschermen van de onder meer olifant. De daling van het aantal olifanten in Afrika is veel dramatische dan tot nu toe werd aangenomen.

Lees verder...

Usutu-virus slaat toe onder merels

De laatste tijd slaat het usutu-virus toe onder merels. Het virus is vanuit Duitsland naar Nederland overgeslagen en komt oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika. Vogels raken besmet door steekmuggen. de kans dat mensen het virus oplopen is niet groot. In 2012 veroorzaakte het virus een grote merelsterfte in Duitsland: meer dan 300.000 vogels gingen eraan dood.

Lees verder...

Vulkaan Turrialba in Costa Rica meerdere keren uitgebarsten

De afgelopen dagen is de Turrialba vulkaan in Costa Rica meerdere keren uitgebarsten. Bij de eerste eruptie spuwde de 2240 meter hoge vulkaan as en gloeiende stenen tot duizend meter de hoogte de lucht in. Volgens vulkanologen komt de berg voorlopig nog niet tot rust: ze constateren dagelijks uitbarstingen. Turrialba is een van de meest

Lees verder...

Tyfoon Malakas teistert zuiden Japan en trekt richting Tokio

Tyfoon Malakas – die volgt op de tropische cycloon Meranti van vorige week – raast over het Japanse eiland Kyushu. Malakas kwam dinsdagochtend (lokale tijd) in het zuidwesten aan land met hevige stormen, windsnelheden tot 180 km/uur en op sommige plekken binnen een etmaal tijd een record van 578 millimeter regen.

Lees verder...

Bosbranden Indonesië kostten in 2015 ruim honderdduizend mensenlevens

In Indonesië zijn vorig jaar door bosbranden ruim honderdduizend mensen om het leven gekomen. de branden teisterden het land maandenlang. de slachtoffers stierven vooral door het inademen van fijnstof, dat veel koolstof bevat. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard en de Columbia University in de Verenigde Staten. De Indonesische overheid hield het indertijd op

Lees verder...

Tyfoon Meranti: zeker 17 doden in Taiwan en China

Tyfoon Meranti die afgelopen dagen het zuidwesten van Taiwan schampte en daarna naar het zuidoosten van China trok, heeft in beide landen aan zeker 17 mensen het leven gekost, van wie zestien in China. Meranti is de zwaarste storm sinds Haiyan, waardoor in 2013 in de Filipijnen duizenden mensen om het leven kwamen.

Lees verder...

Supertyfoon Meranti koerst richting Taiwan en China

Supertyfoon Meranti raast over de Grote Oceaan en koerst richting Taiwan en China. Meranti groeit waarschijnlijk uit tot de krachtigste tyfoon van dit jaar, de krachtigste sinds 2013. Met windsnelheden van tenminste 240 km/uur bereikte de tyfoon maandag orkaancategorie 5. De wind wakkert nog verder aan tot snelheden van tyfoon Haiyan in november 2013, indertijd de

Lees verder...

Bosbranden blijven Costa Blanca teisteren

De bosbranden die sinds zondag woeden aan de Costa Blanca zijn nog steeds niet onder controle. De regio is kurkdroog – sinds mei heeft het niet meer geregend – en harde wind had het vuur maandag extra aangewakkerd. Tot nu toe is ruim 800 hectare bosgebied door de vlammen getroffen. Maandag werden 1400 mensen uit

Lees verder...

Spanje: bosbrand bedreigt kust bij Benidorm

Een grote bosbrand bedreigt de kust bij de Spaanse badplaats Benidorm. De brand ontstond zondag in de bossen ten zuiden van Valencia en spreidde zich snel uit in de richting van Benidorm. In dorpjes tussen Valencia en Benidorm zouden zeker twintig woningen zijn verwoest. Meer dan duizend mensen moesten worden geëvacueerd.

Lees verder...

Vier van de zes soorten mensapen met uitsterven bedreigd

Vier van de zes soorten mensapen worden met uitsterven bedreigd: de Oostelijke gorilla, de Westelijke gorilla, de orang-oetang op Borneo en de orang-oetang op Sumatra. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) presenteerde zondag de nieuwste lijst met bedreigde diersoorten.

Lees verder...

Oklahoma sluit tientallen schalieputten na krachtige aardbeving

De Amerikaanse staat Oklahoma werd zaterdagochtend vroeg (lokale tijd) opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Volgens de autoriteiten is er wetenschappelijk bewijs dat de opslag van afvalwater bij de winning van schaliegas en -olie leidt tot aardbevingen. Oklahoma heeft daarom onmiddellijk tientallen schalieputten gesloten.

Lees verder...

Krachtige aardbeving zuiden Filipijnen

Het zuiden van de Filipijnen is zondag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht va n6,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag betrekkelijk aan de oppervlakte op 10 kilometer diepte, 12 kilometer ten noordwesten van de stad Hinatuan op het zuidelijke eiland Mindanao.

Lees verder...

Krachtige aardbeving voor kust Nieuw-Zeeland

Donderdagavond (Nederlandse tijd) werd Nieuw-Zeeland opgeschrikt door een krachtige aardbeving, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Er zijn geen meldingen van slachtoffers en schade. Het epicentrum lag op dertig kilometer diepte net voor de kust in het uiterste oosten van het Noordereiland. Meerdere kustgebieden werden geëvacueerd, uit angst voor een tsunami.

Lees verder...

Orkaan Hermine bereikt Florida

Orkaan Hermine is in de Amerikaanse staat Florida aan land gegaan, met windsnelheden van 130 kilometer per uur en hevige neerslag. Het is voor het eerst sinds elf jaar dat een orkaan de kust van Florida bereikt. Boven de Golf van Mexico groeide de tropische storm uit tot een orkaan uit de eerste categorie.

Lees verder...