Vulkaanuitbarsting Nieuw-Guinea

@Erik Feenstra

In Papoea-Nieuw-Guinea is een slapende vulkaan tot uitbarsting gekomen. Duizenden bewoners van eilanden voor de noordkust moesten naar het vasteland worden geëvacueerd. Vanaf 5 januar iwerden 600 bewoners van het vulkaaneiland Kadovar naar het buureiland Blup Blup gebracht.

Vrijdag ontplofte de vulkaan, waarbij veel lava en zwaveldioxide de lucht in werd geslingerd. Daarop werd het eiland Blup-Blup geëvacueerd en werd iedereen – in totaal zo’n 1500 mensen – naar het vasteland gebracht. Het eiland Bam, dat naast Blup Blup ligt, is ook vulkanisch. De 3000 bewoners van dat eiland worden uit voorzorg weggehaald omdat de angst dat de vulkaan daar ook gaat uitbarsten groot is. Een groot deel van het eiland Kadovar is inmiddels onder de lava bedolven.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>