Rubriek: Europa

Europe

UK: imam neergestoken bij moskee Manchester

In een voorstad van de Britse stad Manchester is een imam neergestoken toen hij onderweg was naar een moskee. De 58-jarige geestelijke werd op straat door twee mannen  van achteren aangevallen en in zijn bek gestoken. Hij vluchtte de moskee in en belde de hulpdiensten. 

Lees verder...

Duitsland: meteen al gekonkel binnen pas gekozen AfD-fractie

De AfD zit nog niet in de Bondsdag, of er is nu al gekonkel binnen de fractie. Bij de verkiezingen werd de partij in één klap de derde partij van Duitsland. Partijvoorzitter Frauke Petry staat voor een gematigder opstelling van de partij en denkt dat de AfD daarmee ‘nog veel meer  stemmen had kunnen binnenhalen’.

Lees verder...

Exitpoll Duitsland: CDU blijft grootste, AfD derde partij

Klokslag 18.00 uur werd de exitpoll bekend van de Duitse Bondsdagverkiezingen: de CDU van Angela Merkel blijft de grootste partij, de rechts-populistische AfD komt voor het eest in het parlement en is meteen qua grootte de derde partij van het land. Vier jaar geleden haalde de AfD de kiesdrempel van 5 procent niet. Het opkomstpercentage

Lees verder...

Duitse verkiezingen: opkomst rond middaguur hoger dan in 2013

Vandaag kunnen de Duitsers naar de stembus om voor een nieuw parlement te kiezen. De stemlokalen zijn van 8 tot 18 uur geopend. Rond het middaguur lag de opkomst op veel plaatsen – met name in grote steden – een stuk hoger dan bij de verkiezingen in 2013. In Hamburg had 27,4 procent van de

Lees verder...

Berlijn Marathon: net geen nieuw wereldrecord

Zondag 24 september vond in Berlijn de 44e editie van de Berlin Marathon plaats. Na de val van de Muur in 1989 groeide de populariteit van de wedstrijd  gestaag. Internationaal staat de Duitse hoofdstad op de kaart als de snelste marathon ter wereld en nationaal als het grootste hardloopevenement van Duitsland.

Lees verder...

Madrid zet Catalaanse politie buitenspel

Madrid heeft een paar duizend agenten naar Catalonië gestuurd. Zij moeten voorkomen dat er toch een referendum wordt gehouden over onafhankelijkheid van de deelstaat. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de extra politie de lokale agenten zou ‘bijstaan’, maar nu blijkt dat de Catalaanse politie ondergeschikt is gemaakt. 

Lees verder...

Kerncentrales België: haarscheurtjes waren al tijdens de bouw bekend

De haarscheurtjes in de Belgische kerncentrales bij Tihange (bij Luik) en Doel (bij Antwerpen) waren bij de energiebedrijven al bekend tijdens de bouw van de eerste reactoren in de jaren ’70. Dat meldt Der Spiegel, op basis van notulen van vergaderingen en analyses van de Belgische nucleaire toezichthouder FANC, die Sylvia Kotting-Uhi van de Duitse

Lees verder...

Moody’s verlaagt kredietwaardigheid Britten

Het Amerikaanse ratingbureau Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Groot-Brittannië verlaagd van Aa1 naar Aa2. Volgens Moody’s ziet de toekomst er voor de staatsfinanciën ‘beduidend slechter’ uit als voorheen, vanwege de op handen zijnde brexit. 

Lees verder...

Spanje en Catalonië op ramkoers?

Catalonië houdt voet bij stuk en wil een referendum organiseren over onafhankelijkheid. De federale regering in Madrid blijft erbij dat Spanje ondeelbaar is, zoals in de Spaanse grondwet staat. Woensdag werden dertien Catalaanse regiobestuurders opgepakt door de Guardia Civil, waardoor de gemoederen in Barcelona nog meer verhit raakten.

Lees verder...

Europa kijkt met argusogen naar Duitse verkiezingen

Zondag gaan de Duitsers stemmen voor nieuwe Bundestag – het Duitse parlement in Berlijn. Tussen 8 en 18 uur kunnen circa 61,5 miljoen inwoners naar de stembus. Europa houdt de adem in en kijkt met argusogen toe. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog kan een recht-populistische partij de 5 procent-barrière weten te slechten.

Lees verder...

Brexit: lang verwachte speech May bleef vaag

Vrijdag zou de Britse premier Theresa May een speech houden op de EU-top in Florence, waar vriend en vijand naar uitkeek. Het werd een deceptie. De speech was vaag, te weinig concreet en eigenlijk alles wat ze in Brussel niet willen horen’, zei correspondent Arjen Noorlander in het 8-uurjournaal. ‘Het doet het ergste vrezen voor de

Lees verder...

Duitsland: Nederlander door lawine omgekomen

In het Duitse Schönau am Königssee, in de Berchtesgadener Alpen op de grens met Oostenrijk in de buurt van Salzburg, is een 24-jarige Nederlander omgekomen door een lawine. Vier Nederlanders waren aan het wandelen toen ze aan het eind van de middag door een lawine werden verrast. 

Lees verder...

Oktoberfest 2017 in München losgebarsten

Zaterdag 16 september startte in de Duitse stad München het jaarlijkse bierfeest Oktoberfest. De burgemeester van de stad sloeg traditioneel met twee hamerslagen de kraan van het eerste vat open en zei ‘O’zapft is!’ (er is getapt). Volgens de overlevering zegt het aantal slagen dat hij nodig heeft om het vat te openen iets over de kwaliteit van

Lees verder...

UK: terreurdreiging opgeschaald naar hoogste niveau

Na de aanslag vanmorgen in een metrostation in Londen is het dreigingsniveau in Groot-Brittannië opgeschaald van ‘ernstig’ naar ‘kritiek‘. De laatste keer dat dit korte tijd van kracht was, was direct na de aanslag in Manchester in mei, toen een jihadist zich bij een popconcert opblies en 22 mensen de dood injoeg.

Lees verder...