Rubriek: Europa

Europe

Finland: drie doden bij schietpartij

In het centrum van het Finse stadje Imatra, in het zuidoosten van het land bij de Russische grens, zijn zaterdag rond middernacht drie vrouwen doodgeschoten. Een 23-jarige man is aangehouden. Een politiewagen reed toevallig langs toen de vrouwen werden neergeschoten. De dader kon snel worden ingerekend en verzette zich niet tegen zijn arrestatie.

Lees verder...

Erdogan roept Turken op buitenlandse valuta in te ruilen voor Turkse lira’s

De Turkse president Erdogan heeft zijn landgenoten opgeroepen om buitenlandse valuta in te ruilen voor Turkse lira’s, zodat de positie van de munt wordt versterkt. ‘Mensen die nog vreemd geld onder hun matras hebben verstopt, kunnen dat beter inruilen tegen de Turkse munt, zodat die meer waar wordt’, zei Erdogan.

Lees verder...

Europol: ‘IS plant nieuwe aanslagen in Europa’

IS beraamt nieuwe aanslagen in Europa. Daarvoor waarschuwt Europol in een vandaag uitgebracht rapport. De veiligheidsdienst baseert zich op gegevens van verschillende inlichtingendiensten. Er zouden zich al tientallen IS-strijders in Europa bevinden die aanslagen kunnen plegen. Het is niet duidelijk wat voor aanslagen, maar ze kunnen in groepsverband of door enkelingen (zelfmoordaanslagen) worden uitgevoerd.

Lees verder...

Belgische biertjes zijn voortaan Werelderfgoed

Belgische bieren zijn op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dat heeft de Unesco beslist, die bijeen is in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. ‘De Belgische biercultuur is uniek en moet beschermd worden, tot grote vreugde van de bouwers. ‘Unesco heeft de unieke connectie tussen bier en België – het verbindt Vlamingen, Walen en Brusselaars – nu officieel

Lees verder...

Nederlands bedrijf schuift enorme sarcofaag over reactor Tsjernobyl

Op 26 april is het dertig jaar geleden dat er een kernramp plaatsvond in de kerncentrale van Tsjernobyl, in de buurt van de gelijknamige Oekraïense plaats, toen nog deel van de Sovjet-Unie. Een enorme sarcofaag sluit de centrale nu – na drie decennia – af. Het gevaarte weegt 36 miljoen kilo, is 110 meter hoog, 260 meter lang

Lees verder...

Staatsbezoeken: protocol, politiek en meer

Vandaag beginnen de Koning der Belgen Filip en zijn vrouw Mathilde aan een driedaags staatsbezoek aan Nederland. In Amsterdam zorgt dat voor de nodige verkeersproblemen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen het Belgische koningspaar maandag in het Koninklijk Paleis op de Dam. Na een kranslegging bij het Nationaal Monument gaan beide koningsparen naar een cultureel

Lees verder...

Staatsbezoek koning Filip: Nederland krijgt stukje grondgebied ‘cadeau’

Nederland en België hebben een warrige kronkel in de grens ten zuiden van Maastricht gecorrigeerd. Daardoor heeft ons land er een stukje natuurgebied bij. Tussen Maastricht en Eijden ligt de Maasplas, een inham van de op die plek rechtgetrokken rivier de Maas, afgescheiden door twee landtongen met nagenoeg ongerepte natuur, de Eijsder Beemden.

Lees verder...

Zuid-Duitsland: vier tieners komen om bij auto-ongeluk

In de buurt van het plaatsje Markt Rettenbach, ten oosten van Regensburg in de Duitse deelstaat Beieren, zijn zaterdagavond bij een ernstig auto-ongeluk vier tieners om het leven gekomen. Een vijfde inzittende is zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Alle inzittenden waren tussen de 16 en 18 jaar oud.

Lees verder...

Misbruikschandaal Engelse ex-voetbalprofs breidt zich uit

Het misbruikschandaal van Engelse jeugdvoetballertjes, die later prof-voetballer werden, breidt zich nog altijd uit. Inmiddels heeft de vierde ex-profvoetballer zich gemeld; David White zegt als jeugdvoetballer te zijn misbruikt. Afgelopen week kwamen Andy Woodward, Steve Walters en Paul Stewart met hun ervaringen naar buiten. De belangenbehartiger van profvoetballers (PFA) denkt dat er meer spelers zullen volgen.

Lees verder...

Einde pilotenstaking Lufthansa nog niet in zicht

Het lijkt menens bij de Lufthansa: de piloten staken al sinds woensdag – voor de veertiende keer in twee jaar tijd – en ook zaterdag moeten vluchten worden geschrapt. De Duitse luchtvaartmaatschappij verwacht dat 95 procent van de vluchten wel kan doorgaan, maar 137 vluchten worden geschrapt.

Lees verder...

Marslander waarschijnlijk neergestort door rekenfout

Marslander Schiaparelli is in oktober waarschijnlijk neergestort door een rekenfout: de lander dacht er al te zijn, maar moest op dat moment nog 3,7 kilometer afleggen. Dat is de voorlopige conclusie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Zoals gepland, ontvouwde de parachute zich op 12 kilometer hoogte. De meetapparatuur aan boord gaf vlak voor de landing een

Lees verder...

Piloten Lufthansa staken voor de 14e keer in twee jaar tijd

Voor de veertiende keer in twee jaar tijd hebben de ploten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa het werk neergelegd. In april 2014 liepen de cao-onderhandelingen vast, Voor vandaag en morgen zijn bijna 900 van de 3000 vluchten geannuleerd. Lufthansa probeerde de staking via de rechter ongedaan te krijgen, maar de rechtbank in Frankfurt oordeelde dat

Lees verder...

VS verscherpt reisadvies voor Europa

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Europa aangescherpt. Reden is het risico op terroristische aanslagen rond de feestdagen: het ministerie zegt concrete aanwijzingen te hebben de ernstig genoeg zijn om aan te nemen dat IS en al Qaida van plan zijn om aanslagen te plegen.

Lees verder...

Mogelijke terroristische aanslagen in Frankrijk verijdeld

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de Franse politie zeven verdachten opgepakt tijdens een anti-terrorisme-actie in Straatsburg en Marseille. Daarmee zou een terroristische aanslag zijn verijdeld, aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve. Hij noemde geen doelwit, maar volgens Le Parisien zou het kunnen gaan om de kerstmarkt in Straatsburg.

Lees verder...

Vogelgriep breidt zich ook in Duitsland verder uit

Ook in Duitsland breidt de vogelgriep zich verder uit. Het zeer besmettelijke H5N8-virus is nu ook aangetroffen bij wilde vogels op het eiland Riems in de Oostzee. In de deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Sleeswijk-Holstein is het virus vastgesteld bij pluimveebedrijven. In Nederland is al een ophokplicht van kracht.

Lees verder...