Rubriek: Europa

Europe

Mega sinkhole in Engelse voortuin

In een voortuin in het Engelse Berkshire, ten westen van Londen is een enorm sinkhole ontstaan. Sinds twee weken gaapt er een gat van vijf meter diep en tien meter breed in de voortuin van Sarah Jenkins. ‘Het gat is gigantisch. We kunnen alleen nog onze tuin in via de buren’, zei ze. ‘De kuil

Lees verder...

Anglicaanse Kerk benoemt voor het eerst een vrouwelijke bisschop

De Anglicaanse Kerk heeft voor het eerst een vrouwelijke bisschop benoemd. Libby Lane wordt op 26 januari officieel ingewijd als bisschop van Stockport. De Church of England paste op 17 november de canonieke wetten aan, waardoor vrouwen hogere kerkelijke ambten kunnen bekleden. De Britse Kerk kent sinds twintig jaar al wel vrouwelijke priesters.

Lees verder...

Kerncentrales België moeten strenger worden bewaakt

Alle Belgische kerncentrales moeten extra veiligheids- en beveiligingsmaatregelen nemen. Dat eist de Belgisch waakhond Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) na de sabotage van een kernreactie in Doel, bij Antwerpen, op een steenworp afstand van de grens met Nederland.

Lees verder...

Denemarken claimt complete Noordpool

Denemarken vindt dat het aanspraak maakt op de coplete Noordpool. Maandagmiddag dient de regering een claim in bij de Verenigde Naties. Onderzoekers trokken twee jaar geleden naar het gebied en concluderen uit allerlei metingen dat er een ondergrondse bergketen is die Groenland met het Noordpoolgebied verbindt. Groenland ‘is van’ Denemarken.

Lees verder...

Algehele staking legt heel België maandag lam

Maandag 15 december ligt België plat vanwege een algemene staking. De Belgische vakbonden willen dat de centrumrechtse regering van premier Charles Michel impopulaire bezuinigingen terugdraait, bijvoorbeeld in de sociale zekerheid. Het openbaar vervoer rijdt niet, scholen en openbare diensten blijven dicht en het vrachtverkeer is opgeroepen niet uit te rijden. Veel bedrijven blijven gesloten omdat werknemers niet

Lees verder...

Algemene staking legt dagelijks leven Italië lam

In Italië is het dagelijks leven lamgelegd door een algemene 24-uursstaking. Het openbaar vervoer, scholen, havens, ziekenhuizen en overheidsdiensten worden door de staking getroffen. In meer dan vijftig steden zijn duizenden vakbondsleden de straat opgegaan om te protesteren tegen de hervormingen op de arbeidsmarkt van het centrum-linkse kabinet-Renzi.

Lees verder...

Prinses Charlene van Monaco bevalt van meisje en jongen

Prinses Charlene, de vrouw van prins Albert II  van Monaco, is bevallen van een tweeling: een meisje en een jongen. Het meisje heet Gabrielle en kwam als eerste ter wereld, het jongetje heet Jacques. Hij wordt kroonprins omdat in Monaco jongetjes nog altijd voorgaan als troonopvolgers.

Lees verder...

Laatste wensen koningin Fabiola genegeerd

Koningin Fabiola overleed afgelopen vrijdag. De Belgische koningin-weduwe krijgt vrijdag een staatsbegrafenis en wordt woensdag en donderdag opgebaard. Zelf wilde ze geen groots opgezette plechtigheid in de kathedraal van Brussel, maar een eenvoudige dienst in de parochiekerk van Laken. Ze wilde een vrolijke begrafenis, omdat ze ervan overtuigd was dat ze nu herenigd zal zijn met haar

Lees verder...

Acht vrachtwagens met wrakstukken MH17 in Nederland

De eerste twee konvooien van elk vier vrachtwagens met wrakstukken van de boven oost-Oekraïne neergehaalde vlucht MH17 zijn in Nederland aangekomen. Het eerste passeerde vannacht de grens bij Oldenzaal, het tweede vanmorgen rond acht uur. De Duitse politie begeleidde de konvooien tot aan de grens. Daar nam de Nederlandse politie het over.

Lees verder...

Eerste wrakstukken MH17 dinsdag in Gilze-Rijen

Dinsdag 9 december komen de eerste vrachtwagens met wrakstukken van de MH17 aan op luchtmachtbasis Gilze-Rijen. De vrachtwagens worden om 14.00 uur verwacht. Nabestaande mogen daarbij aanwezig zijn op de vliegbasis. Omdat vrachtwagens op zondag tot 22.00 uur in Duitsland niet de weg op mogen, stond het transport zondag stil bij Görlitz aan de Pools-Duitse grens.

Lees verder...

Vrijdag begrafenisplechtigheid koningin Fabiola in Brussel

Vrijdag 12 december vindt de staatsbegrafenis plaats van de gisteren overleden Belgische koningin Fabiola, weduwe van koning Boudewijn. De dienst wordt gehouden in de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in Brussel. Woensdag en donderdag kunnen de Belgen afscheid nemen: dan ligt het stoffelijk overschot van Fabiola opgebaard in het Koninklijk Paleis in Brussel.

Lees verder...

België meest vrouwvriendelijke land ter wereld

België is het meest vrouwvriendelijke land ter wereld. dat blijkt uit een onderzoek van  de organisatie voorEconomische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Van de 160 onderzochte landen blijken mannen en vrouwen in België de meeste gelijke rechten te hebben. Ook op gebied van geweld doen de zuiderburen het betrekkelijk goed. Niet alles is alleen maar rooskleurig:

Lees verder...

Koningin Fabiola overleden

Koningin Fabiola van België is vrijdagavond overleden. Ze werd 86 jaar. Het Belgische Koninklijke Huis meldt: ‘Met zeer grote droefheid melden we het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola in het Kasteel Stuyvenberg te Brussel.’ In 1993 overleed haar echtgenoot, koning Boudewijn en trok ze zich terug uit het openbare leven.

Lees verder...

Fête des Lumières in Lyon

Sinds drie jaar worden de winteravonden in de hoofdstad opgefleurd door het Amsterdam Light Festival, naar voorbeeld van veel andere grote steden. De Franse stad Lyon spant de kroon, met het jaarlijkse Fête des Lumières. Van vrijdag 5 tot en met maandag 8 december  zorgen meer dan zeventig lichtinstallaties voor een magische sfeer. Zie ook:

Lees verder...

Piloten Lufthansa staken voor de tiende keer

Vrijdag leggen piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa het werk opnieuw neer. Door de staking zijn er minder langeafstandsvluchten en vrachtvluchten. Schiphol liet vandaag weten geen hinder van de staking te verwachten. Het wordt de tiende staking in korte tijd. De pilotenvakbond heeft al langere tijd een conflict met Lufthansa over pensioenrechten.

Lees verder...