Rubriek: terrorisme

Terror attacks, terrorists

Aanslag Londen: dodental bijgesteld naar vier; politie arresteert acht mensen

Na de aanslag in Londen heeft de Britse politie zes huiszoekingen gedaan en daarbij acht mensen gearresteerd. Het is niet duidelijk waar de huiszoekingen werden gedaan. Zeker één ervan was in Birmingham. Het onderzoek is nog in volle gang en de politie sluit nog meer arrestaties niet uit. Volgens de politie is er geen acute

Lees verder...

Terreur in en om het parlement in Londen

In Londen hebben woensdagmiddag twee ernstige incidenten in en bij het parlement het dagelijks leven tot stilstand gebracht. Het eerste incident vond plaats op de Westminster Bridge: een voertuig reed bewust in op passanten, verwondde volgens de eerste berichten twaalf voetgangers en crashte daarna tegen het hek rond de tuin van het parlementsgebouw. Er zou één

Lees verder...

België herdenkt aanslagen Brussel

Op 22 maart vorig jaar vonden terreuraanslagen plaats op het Belgische vliegveld Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek. In totaal kwamen 35 mensen om het leven (inclusief de aanslagplegers) en 324 mensen raakten gewond. Op het vliegveld gingen twee bommen af, een uur later de bom bij het metrostation. België herdacht vanochtend de aanslagen.

Lees verder...

Schietpartij op Franse luchthaven Orly

Op de Franse luchthaven Parijs-Orly is zaterdagochtend een man doodgeschoten toen hij drie militairen had aangevallen en probeerde een geweer van een soldaat af te pakken. Toen de schoten werden gelost, brak er paniek uit in de terminal. Er zijn geen gewonden gevallen.

Lees verder...

Duitsland: politie sluit winkelcentrum Essen vanwege terreurdreiging

De Duitse politie heeft zaterdag een winkelcentrum in het centrum van Essen – circa 50 kilometer ten oosten van Venlo – gesloten vanwege een terreurdreiging. Er was sprake van ‘een concrete terreurdreiging’. De politie nam vrijdagavond het besluit, het winkelcentrum blijft de hele dag dicht. Meer details heeft de politie niet gegeven.

Lees verder...

Duitse gijzelaar onthoofd door Filipijnse terreurgroep

In de Filipijnen heeft terreurgroep Abu Sayyaf een ontvoerde Duitser onthoofd. De gruweldaad zou op een video te zien zijn. De 70-jarige Jürgen Kanter werd in november ontvoerd in het zuiden van de Filipijnen. De terroristen schoten eerst een Duitse vrouw die bij hem was dood en ontvoerden hem, mogelijk om losgeld te krijgen.

Lees verder...

Rode Kruis diep geschokt na moord op hulpverleners in Afghanistan

In Afghanistan zijn zes hulpverleners van het Rode Kruis vermoord en twee vermist. Dat gebeurde in de provincie Jowzjan toen het team onderweg was om hulpgoederen af te leveren en werd aangevallen door onbekende gewapende mannen. Het gaat om medewerkers van het Internationale Rode Kruis (ICRC). Het Rode Kruis is diep geschokt door deze brute

Lees verder...

Parijs: terreuraanval bij Louvre – soldaat schiet op man met machete

Bij het Louvre-museum in Parijs is vrijdagochtend kort voor tien uur een man neergeschoten die een militair met een machete bedreigde. De man probeerde een ondergronds winkelcentrum binnen te dingen. Hij riep ‘Allahu Akbar’ (Allah is groot) toen hij met zijn kapmes uithaalde. de militair raakte lichtgewond. Daarna schoot een andere militaire vijf keer op

Lees verder...

Aanslag moskee Canada: verdachte ‘blijkt een held te zijn geweest’

In de Canadese stad Quebec vond zondagavond (lokale tijd) een terroristische aanslag plaats bij een moskee. Daarbij zijn zes mensen om het leven gekomen en acht mensen gewond geraakt. Tijdens het avondgebed namen schutters moskee-gangers in de wijk Sainte-Foy onder vuur. Op dat moment waren er meer dan vijftig mensen aanwezig.

Lees verder...

Terroristische aanslag op moskee in Quebec

In de Canadese stad Quebec vond zondagavond (lokale tijd) een terroristische aanslag plaats bij een moskee. Daarbij zijn zeker zes mensen om het leven gekomen en acht mensen gewond geraakt. Tijdens het avondgebed namen schutters moskee-gangers in de wijk Sainte-Foy onder vuur. Op dat moment waren er meer dan vijftig mensen aanwezig. 

Lees verder...

Tientallen doden bij explosie militaire basis Mali

Bij een explosie op een militaire basis in de stad Goa in het noorden van Mali zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen en een onbekend aantal mensen gewond geraakt. Het zou om een zelfmoordaanslag met een voertuig gaan. In de regio zijn militairen uit meerdere landen gelegerd, waaronder 290 uit  Nederland. Update donderdag:

Lees verder...

Schietpartij luchthaven Florida: meerdere mensen neergeschoten

Op de luchthaven van Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida heeft zich vrijdag rond 13.00 uur lokale tijd een schietpartij voorgedaan. Daarbij zijn meerdere mensen neergeschoten. Aanvankelijk was er sprake van dat er zou één dode zijn gevallen, maar na korte tijd meldden autoriteiten dat er zeker vijf mensen zouden zijn gedood, aldus CNN.

Lees verder...

Aanslag op nachtclub Istanbul: zeker 39 doden

Bij een aanslag op een nachtclub in Istanbul zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen en 69 mensen gewonden geraakt. Onder de doden zijn tenminste 15 buitenlanders. Nachtclub Reina is een van de bekendste nachtclubs van Istanbul. In de club komen vaak beroemde mensen, onder wie voetballers. Op het moment van de aanslag zouden

Lees verder...

Frankrijk: politie arresteert terreurverdachten in omgeving Toulouse

De Franse politie heeft in de omgeving van Toulouse drie terreurverdachten aangehouden en denkt daardoor mogelijk nieuwe terreuraanslagen te hebben verijdeld. Een van de verdachten zou op oudejaarsnacht hebben willen toeslaan, maar het is nog niet duidelijk wat hij precies van plan was. Hij werd aangehouden in Cugnaux, een voorstad van Toulouse. 

Lees verder...

Aanslagpleger Berlijn vluchtte via Nederland

Anis Amri, de vermoedelijke dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn op 19 december, vluchtte weg via Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) doet er strafrechtelijk onderzoek naar. Amri stond ingeschreven in het asielzoekerscentrum in Emmerich, vlak over de grens bij Nijmegen. Het OM vond uit dat hij ‘vrijwel zeker te zien is’ op

Lees verder...