Rubriek: Noord-Amerika

USA, Canada

Oudste sterrenstelsel tot nu toe ontdekt

Een team van Nederlandse en Amerikaanse astronomen, onder leiding van wetenschappers van de Yale University en de Universiteit van California-Santa Cruz, heeft het oudste sterrenstelsel tot nu toe ontdekt: het ontstond 670 miljoen jaar na de oerknal, voor astronomische begrippen ‘de babyfase van het universum’.

Lees verder...

IS claimt aanslag op bijeenkomst in Texas met Wilders

Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag afgelopen weekend op een bijeenkomst in Garland, Texas opgeëist, waar Geert Wilders de belangrijkste spreker was. Dat maakten de terroristen via hun eigen radiozender al-Bayan bekend, meldt het Franse persbureau AFP. Het zorgde voor veel ophef in de VS, omdat het de eerste aanslag door IS op Amerikaanse bodem

Lees verder...

Schietpartij bij anti-moslimbijeenkomst Wilders in VS

Zondagavond (plaatselijke tijd) is er geschoten bij een anti-moslimbijeenkomst in Garland (Texas), een voorstad van Dallas, waar Geert Wilders de hoofdspreker was. De PVV-leider was al weg: hij had na zijn toespraak het pand verlaten. Twee schutters openden vanuit een auto het vuur op een agent voor het gebouw, aldus de autoriteiten.

Lees verder...

Lichte aardbeving Los Angeles

In de nacht van zaterdag op zondag werd de Amerikaanse miljoenenstad Los Angeles aan de westkust van de verenigde Staten opgeschrikt door een lichte aardbeving met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter. De beving was weliswaar licht, maar werd even na vier uur ‘s nachts in de wijde omgeving gevoeld.

Lees verder...

In VS dreigt grootste uitbraak vogelgriep ooit

In de Amerikaanse staat Iowa breidt de vogelgriep zich dusdanig uit, dat het kan uitgroeien tot de grootste uitbraak in de VS, met het grootste aantal dode dieren ooit. De voor dieren zeer besmettelijke H5-variant zou op vijf bedrijven zijn geconstateerd, waaronder een megabedrijf met 5,5 miljoen kippen, aldus het ministerie van landbouw van Iowa.

Lees verder...

Twee Nederlandse poolonderzoekers vermist in noorden Canada

Twee Nederlandse poolonderzoekers zijn spoorloos verdwenen in het noorden van Canada. Op 6 april vertrokken Marc Cornelissen en Philip de Roo naar het noorden. Woensdag werd een noodsignaal ontvangen, waarop vliegtuigen het gebied afzochten. De piloten zagen op het pakijs een hond die met de Nederlanders was meegegaan, maar zagen geen spoor van het duo.

Lees verder...

Vladimir Klitschko houdt wereldtitel boksen

Vladimir Klitschko uit Oekraïne blijft wereldkampioen boksen voor zwaargewichten. In de nacht van zaterdag op zondag (onze tijd) versloeg de 39-jarige bokser in Madison Square Garden in New York de Amerikaan Bryant Jennings op punten. Jennings was de tot dan toe ongeslagen uitdager van de heersend wereldkampioen bij de bonden IBF, WBA, WBO en IBO.

Lees verder...

Hubble telescoop 25 jaar geleden gelanceerd

Ruimtetelescoop Hubble is vandaag jarig. Ter ere van haar 25e verjaardag  heeft de NASA een Hubble-foto omgevormd tot 3D-filmpje (klik hier): ‘Fly Through A 3D City Of Stars To Honor Hubble‘. Kijkers kunnen als het ware een ruimtereis maken door sterrenwolk Westerlund 2, volgens NASA ‘sterrenvuurwerk van gloeiend gas.’ 

Lees verder...

Miljoenen bijen veroorzaken verkeerschaos

In de Amerikaanse stad Seattle, aan de westkust van de VS, hebben miljoenen bijen voor een verkeerschaos gezorgd. Een vrachtwagen met 448 bijenkorven aan boord kantelde op een snelweg ten noorden van Seattle. Naar schatting kwamen 14 tot 20 miljoen bijen vrij. De brandweer moest de politie te hulp schieten door met water de bijenzwerm

Lees verder...

Twintig jaar geleden ontplofte autobom in Oklahoma City: grootste aanslag in VS tot 11 september

Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat in Oklahoma City een zware autobom ontplofte bij een overheidsgebouw met negen verdiepingen. De terroristische  aanslag was de zwaarste ooit in de Verenigde Staten tot 11 september 2001. Bij de aanslag in Oklahoma met een bestelbus vol explosieven vielen 168 doden en 800 mensen raakten gewond.

Lees verder...

Mini-helikopter landt bij Capitool

Bij het Capitool in Washington is een mini-helikopter op het gazon geland. Het toestel wordt door de politie een gyrocopter genoemd, een ultralicht apparaat met één rotor. Het wordt met een bomdetector onderzocht. De politie heeft de piloot voor verhoor meegenomen en de omgeving van het Amerikaanse Congres afgesloten.

Lees verder...

Landing Air Canada mislukt – 23 gewonden

Op het vliegveld van Halifax, aan de oostkust van Canada, is kort na middernacht (plaatselijke tijd) een toestel van Air Canada na een binnenlandse vlucht naast de landingsbaan terechtgekomen. Daarbij raakten 23 mensen gewond: zij moesten naar het ziekenhuis. Het toestel vloog met 138 mensen aan boord van Toronto naar Halifax.

Lees verder...