Black Friday: koopjesjacht na Thanksgiving Day

Donderdag 23 november vieren de Amerikanen  Thanksgiving Day. Dat is de nationale feestdag waarop God wordt bedankt voor de oogst en allerlei andere goede dingen, in de Verenigde Staten op de vierde donderdag in november. In Canada wordt de oogst eerder binnengehaald en staat het op de tweede maandag in oktober op de kalender. Orthodox-protestante kerken in ons land kennen het als de Dankdag voor het Gewas. Thanksgiving Day wordt gevierd met de familie en eten speelt een grote rol: traditioneel staat kalkoen op het menu. Sinds Truman president was, verleent de president op Turkey Day gratie aan één kalkoen.

De dag erna is een vrije dag: dan begint officieel het kerstseizoen en gaan Amerikanen massaal op koopjesjacht. Vroeger kwamen mensen er al om 4 uur ’s nachts hun bed voor uit om als eerste voor de deur te staan, maar winkelketens gaan tegenwoordig nog veel vroeger open.  Veel winkeliers zien het kerstseizoen de belangrijkste periode van het jaar en hopen op deze dag voor het eerst in het jaar in de zwarte cijfers te komen – vandaar de naam Black Friday –  en geen verlies, maar winst maken. Black Friday is dan ook wat anders dan de dag in 1929 waarop de Beurs van Wall Street crashte (die dag heet Black Tuesday). Sinds kort houden ook Nederlandse (web)winkels Black Friday.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>