Martin Lurther King Day 2018

Iedere derde maandag in januari (dit jaar de 19e) viert de Verenigde Staten Martin Luther Kingdag, ter ere van zijn geboortedag op 15 januari. King (1929-1968) was een Amerikaanse baptisten-dominee en een van de belangrijkste leden van de Amerikaanse burgerrechten-beweging. Hij werd beroemd dankzij zijn geweldloze verzet tegen rassenscheiding in de VS. In 1963 hield hij zijn legendarische toespraak ‘I Have a Dream‘ op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington.

Het jaar erop ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. In 1968 werd King op 39-jarige leeftijd doodgeschoten in Memphis. Voor velen bleef de dominee een symbool voor de burgerrechtenbeweging in de VS. De Martin Luther King Day kwam er na een grootschalige campagne door een aantal activisten. De meest in het oog springende was zanger Stevie Wonder, met de hit Happy Birthday in 1980 en het jaar erop de Rally-for-Peace persconferentie. Toenmalig president Ronald Reagan tekende in november 1983 de wet die de dag tot officiële landelijke feestdag maakte. De feestdag werd voor het eerst gehouden op 20 januari 1986. Sinds 2000 wordt de dag officieel gevierd in alle vijftig staten van het land. De dag staat in het teken van vrede, sociale rechtvaardigheid, rassen- en klassengelijkheid, maar is ook de nationale vrijwilligersdag.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>