Thanksgiving Day in de USA

Donderdag 23 november is het Thanksgiving Day in de USA. De dag wordt sinds 1621 gevierd, maar president George Washington maakte er in 1879 een feestdag van. Pas in de 19e eeuw werd de vierde donderdag in november een nationale feestdag waarop God wordt gedankt voor de oogst en andere goede zaken. De Canadezen vieren het op de tweede maandag in oktober: in Canada eindigt de oogst eerder. Orthodoxe protestanten in ons land kennen de dag als Dankdag voor het Gewas.

De hele familie komt bij elkaar en omdat de vrijdag meestal ook een vrije dag is, kan de familiereünie vier dagen duren. Traditioneel staat kalkoen op tafel; de dag heet ook wel ‘Turkey Day’. Bijgerechten zijn traditioneel aardappelpuree, zoete aardappelen, sperziebonen en veenbessen. Voor de maaltijd wordt traditioneel gekeken naar American Football. President Kennedy  introduceerde de gewoonte om tenminste één kalkoen gratie te verlenen: de National Thanksgiving Turkey eindigt niet in de pan. Al even traditioneel starten vrijdag na Thanksgiving de kerstinkopen. Veel winkeliers lokken klanten met mega koopjes. De dag heet ‘Black Friday‘, vanwege de grote drukte, maar misschien ook omdat het vaak de eerste dag is waarop winkeliers winst gaan maken en ‘in het zwart’  komen te staan.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>