Rubriek: Australië

Australia, New Sealand, Oceanië

Grote overstromingen na cycloon Debbie in noordoosten Australië

Cycloon Debbie heeft in het noordoosten van Australië grote overstromingen veroorzaakt. De orkaan is inmiddels afgezwakt tot een storm, maar zware regenval teistert de regio. Rond de stad Mackay kwam in twee dagen tijd 1000 milliliter regen naar beneden. In een jaar tijd valt er doorgaans 1500 tot 2500 milliliter (ter vergelijking: in ons land

Lees verder...

Inwoners Nieuw-Zeeland op de vlucht voor bosbranden

In de buurt van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn honderden inwoners op de vlucht geslagen voor bosbranden. Meerdere huizen zijn in vlammen opgegaan en zo’n 700 hectare bos is door brand verwoest. Een helikopter die vanuit de lucht het vuur bestreed, crashte. Een  militair kwam daarbij om het leven.

Lees verder...

In de serie TRUMPGEROFFEL: ‘Trump gooit hoorn erop bij premier Australië’

De Amerikaanse president Donald Trump zou zaterdag een ‘minder prettig’ telefoongesprek hebben gevoerd met de Australische premier Malcolm Turnbull en de hoorn op de haak hebben gegooid. Dat blijkt uit gelekte transcripties. Wat ‘een prettig gesprek met een trouwe bondgenoot’ had moeten worden, werd ‘het slechtste gesprek’ dat Trump tot nu toe zou hebben gevoerd.

Lees verder...

Australian Open: Roger Federer verslaat rivaal Rafael Nadal

In het Australian Open, het eerste grote mondiale tennistoernooi van het jaar, heeft de 35-jarige Roger Federer zijn eeuwige rivaal, de 30-jarige Spanjaard Rafael Nadal, verslagen. In de finale won Federer in vijf sets: 6-4, 3-6, 6-1, 2-6 en 6-3. Het is de eerste grandslam-titel voor de Zwitser Federer sinds 2012 en zijn achttiende in

Lees verder...

Australië viert Australia Day – donderdag 26 januari

Donderdag 26 januari viert Australië Australia Day. Op deze nationale vrije feestdag viert het land dat in 1788 de Engelse Eerste Vloot de plek bereikte waar later de stad Sydney werd gesticht. De dag is vergelijkbaar met onze Koningsdag, met veel bier en barbecue’s: down under is het nu hoogzomer. De aboriginals, de oorspronkelijke bewoners, noemen deze dag anders: ‘Invasion Day’.

Lees verder...

Zware aardbeving bij Papoea-Nieuw-Guinea

Zondag vond in de buurt van Papoea-Nieuw-Guinea in de vroege ochtend (lokale tijd) een zware aardbeving plaats, met een kracht van 7.9 op de schaal van Richter. Er werd een tsunami-waarschuwing afgegeven voor Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.

Lees verder...

Auto rijdt in op voetgangers in Melbourne: doden en ernstig gewonden

In de Australische stad Melbourne is een automobilist met opzet ingereden op voetgangers. Daarbij zijn vijf mensen om het leven gekomen en bijna veertig voetgangers gewond geraakt. De politie heeft een verdachte opgepakt. De man zou rondjes hebben gereden op een kruispunt op Bourke Street in het centrum en daarna het trottoir zijn opgereden.

Lees verder...

Australian Open in Melbourne – 16 t/m 29 januari

Maandag 16 januari begint in Melbourne het prestigieuze tennis-toernooi Australian Open. Komende nacht speelt de Nederlandse Kiki Bertens haar eerste ronde-partij om 01.00 uur Nederlandse tijd tegen Varvara Lepchenko uit de VS. Update: Bertens is in de eerste ronde uitgeschakeld.

Lees verder...

Zware aardbeving bij Fiji

In de Grote Oceaan heeft zich dinsdagavond (lokale tijd) een zware aardbeving voorgedaan op ongeveer driehonderd kilometer ten westen van Fiji. De zeebeving vond op 15,2 kilometerdiepte plaats en had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter.

Lees verder...