Australië viert Australia Day – donderdag 26 januari

Donderdag 26 januari viert Australië Australia Day. Op deze nationale vrije feestdag viert het land dat in 1788 de Engelse Eerste Vloot de plek bereikte waar later de stad Sydney werd gesticht. De dag is vergelijkbaar met onze Koningsdag, met veel bier en barbecue’s: down under is het nu hoogzomer. De aboriginals, de oorspronkelijke bewoners, noemen deze dag anders: ‘Invasion Day’.

Op 26 januari 1788 eiste kapitein Arthur Phillip formeel de kolonie Nieuw-Zuid-Wales op voor Groot-Brittannië. Sinds 1808 is het een nationale feestdag, sinds 1935 wordt de dag in alle delen van het land gevierd en in 1946 werd de dag tot ‘Australia Day’ omgedoopt. In Australië gaan meer en meer stemmen op om een andere dag als nationale feestdag te kiezen, maar vice-premier Barnaby Joyce noemde criticasters ‘stumperds die zich maar beter onder een rotsblok kunnen verstoppen.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>