Rubriek: feesten

Events, festivities, royalty

Veel vorsten bij jarige koningin van Denemarken

Koningin Margrethe van Denemarken is 75 jaar geworden en viert dat woensdag en donderdag op grote schaal. Daarbij zijn een groot aantal vorsten met hun partners aanwezig: koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de koningen van België, Noorwegen, Zweden en Spanje en de groothertog van Luxemburg. Alleen koningin Sonja van Noorwegen is niet van de partij:

Lees verder...

Dinsdag 17 maart: St. Patrick’s Day

Dinsdag 17 maart is het Sint Patrick’s Day, een nationale feestdag voor Ierland. Op deze dag vieren de Ieren over de hele wereld de beschermheilige van Ierland: Sint Patricius. Overal in het land wordt uitbundig gefeest, met als hoogtepunt de grote optocht en vuurwerk in de hoofdstad Dublin.

Lees verder...

Holi-feest: nieuwjaarsfeest van de hindoes

Vrijdag 6 maart vieren de hindoes Phagua of het Holi-feest. Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes en vindt altijd begin maart plaats op de dag na volle maan. De avond ervoor is Holika Gahan: de brandstapel wordt verbrand. In grote delen van India en Nepal is het nieuwjaar. Ook in Suriname en

Lees verder...

Chinees Nieuwjaar luidt Jaar van de Schaap in

Donderdag 19 februari vieren de Chinezen één van hun belangrijkste feesten: het Chinese Nieuwjaar. Traditioneel trekken in China miljoenen inwoners naar familie en vrienden, maar in veel Chinatowns in grote wereldsteden wordt het ook massaal gevierd; in Nederland op zaterdag 21 februari in Den Haag, vrijdag en zaterdag in Amsterdam. Zie ook: China Light in Burger’s Zoo

Lees verder...

Carnaval Rio de Janeiro van start gegaan

Niet alleen ten zuiden van de grote rivieren en in België en Duitsland  is het Carnaval: Venetië kent misschien wel het mooiste carnaval ter wereld en de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro de grootste en kleurrijkste variant. Vrijdag gingen duizenden mensen de straat op om te feesten. In de Sambadrome wordt de beroemdste carnavalsoptocht  ter wereld gehouden.

Lees verder...

Carnaval in Venetië – sprookjesachtig mooi, maar stervensdruk

Zaterdag 31 januari ging in Venetië het mooiste Carnaval ter wereld van start, dat dit jaar duurt tot en met dinsdag 17 februari. De Dogenstad heeft misschien wel het meest sprookjesachtige carnaval ter wereld. Hier ligt de nadruk niet op bras- en hospartijen zoals in Zuid-Nederland, België en Duitsland, maar op vermommen: je verstoppen achter een masker (een mom) om niet jezelf

Lees verder...

Australië viert Australia Day

Maandag 26 augustus viert Australië Australia Day. Op deze nationale vrije feestdag viert het land dat in 1788 de Eerste Vloot de plek bereikte waar later de stad Sydney werd gesticht. De dag is vergelijkbaar met onze Koningsdag en de Canadese Canada Day. De aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het vijfde continent, noemen deze dag anders:

Lees verder...

VS viert Martin Luther Kingdag

Iedere derde maandag in januari (dit jaar de 19e) viert de Verenigde Staten Martin Luther Kingdag, ter ere van zijn geboortedag op 15 januari. King (1929-1968) was een Amerikaanse baptisten-dominee en een van de belangrijkste leden van de Amerikaanse burgerrechten-beweging. Hij werd beroemd dankzij zijn geweldloze verzet tegen rassenscheiding in de VS. In 1963 hield

Lees verder...

Driekoningen – dinsdag 6 januari

Dinsdag 6 januari is het Driekoningen (Epifanie, in het Engels: Epiphany), een katholieke feestdag waarop gelovigen herdenken dat de Drie Wijzen uit het Oosten (de Drie Koningen) een ster volgden die hen naar de stal in Bethlehem met het Kerstkind leidde. In sommige katholieke landen wordt Driekoningen uitbundig gevierd, zoals in Spanje. Het is vooral een

Lees verder...

Doden en gewonden Nieuwjaarsnacht Duitsland

Tijdens de Nieuwjaarsnacht zijn in Duitsland vier mensen omgekomen. Bij een brand in Noordrijn-Westfalen kwam een meisje van 16 en haar opa van 79 om het leven. Een 17-jarige vriendin kon uit het brandende huis worden gered, maar raakte zwaargewond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Lees verder...

Lintjesregen UK: Queen deelt koninklijke onderscheidingen uit

In ons land heet het lintjesregen vlak voor Koningsdag: de Britse vorstin reikt vlak voor de jaarwisseling koninklijke onderscheidingen uit. Die gaan naar mensen die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd, bijvoorbeeld op het gebied van wetenschap, politie of sport. Op de lijst met New Years Honours 2015 staan 1164 namen, ongeveer evenveel vrouwen als mannen.

Lees verder...

Waarschuwing voor smog met oud en nieuw

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor smog tijdens de jaarwisseling. Mensen met luchtwegproblemen, ouderen en mensen met hart- en vaatziekten kunnen de eerste uren na middernacht beter binnen blijven en lichamelijke inspanning vermijden.

Lees verder...

Meerderheid Nederlanders: gemeente moet vuurwerk rond jaarwisseling afsteken

Alleen gemeenten moeten rond de jaarwisseling vuurwerk afsteken. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 23.000 mensen. Zij willen dat de gemeente het afsteken van vuurwerk op zich neemt. Komende jaarwisseling zijn de regels al aangescherpt: op oudejaarsdag mag pas vanaf 18 uur vuurwerk worden afgestoken en niet meer

Lees verder...

Prinses Charlene van Monaco bevalt van meisje en jongen

Prinses Charlene, de vrouw van prins Albert II  van Monaco, is bevallen van een tweeling: een meisje en een jongen. Het meisje heet Gabrielle en kwam als eerste ter wereld, het jongetje heet Jacques. Hij wordt kroonprins omdat in Monaco jongetjes nog altijd voorgaan als troonopvolgers.

Lees verder...

Fête des Lumières in Lyon

Sinds drie jaar worden de winteravonden in de hoofdstad opgefleurd door het Amsterdam Light Festival, naar voorbeeld van veel andere grote steden. De Franse stad Lyon spant de kroon, met het jaarlijkse Fête des Lumières. Van vrijdag 5 tot en met maandag 8 december  zorgen meer dan zeventig lichtinstallaties voor een magische sfeer. Zie ook:

Lees verder...