Dag van de Duitse Eenheid: dinsdag 3 oktober

Dinsdag 3 oktober zijn West- en Oost-Duitsland 27 jaar met elkaar verenigd. Dan vieren onze oosterburen de Dag van de Duitse Eenheid. Thema dit jaar is ‘Samen zijn wij Duitsland’. Uiteraard is het feest in Berlijn bij de Brandenburger Tor, in de Koude Oorlog het symbool van de scheiding. Elk jaar vindt het centrale feest plaats in één van de Duitse deelstaten: het land dat op dat moment voorzitter is van de Bundesrat, dit jaar is dat Rheinland-Pfalz. In de Landeshaubtstadt Mainz worden op 2 en 3 oktober zo’n half miljoen feestgangers verwacht.

Na de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 was het gauw gedaan met Oost-Duitsland, de Deutsche Democratiche Republik (DDR). Een feestdag werd het niet, daarvoor is de datum te beladen: 9 november is de ‘Schiksalsdatum‘ in de Duitse geschiedenis. In 1938 organiseerden de nazi’s op deze dag massale razzia’s tegen de Joden, de Kristalnacht. De naam verwijst naar al het glas dat die nacht sneuvelde, bijvoorbeeld van Joodse winkels. In 1918 werd op deze dag de Duitse republiek uitgeroepen tijdens de Novemberrevolutie, nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren.

Op 9 november 1923 probeerde Hitler een staatsgreep in München te plegen om de Weimarrepubliek omver te werpen, maar die mislukte. In 1933 lukte het hem wel aan de macht te komen van het hele Duitse rijk. Voor 1990 vierde West-Duitsland de Dag van de Duitse Eenheid op 17 juni: de herdenking van de opstand van Oost-Duitse arbeiders in 1953. De opstand werd met behulp van de Sovjet troepen neergeslagen. Oost-Duitsland vierde op 7 oktober de Tag der Republik, om de stichting van de DDR in 1949 te herdenken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>