Zimbabwe: mensen massaal de straat op om vertrek Mugabe af te dwingen

In Zimbabwe zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te feesten en het vertrek van president Mugabe af te dwingen: niet alleen in de hoofdstad Harare, maar ook in andere plaatsen. Veel inwoners weten niet beter dan dat hij hun leider is: sinds de onafhankelijkheid in 1980 als regeringsleider en sinds 1987 als president. Ook zijn eigen partij, ZANU-PF heeft laten weten dat hun leider niet langer aan de macht kan blijven.

Decennia lang waren de mensen te bang om te straat op te gaan om te demonstreren. Lange tijd dachten de Zimbabwanen dat de 93-jarige Mugabe tot aan zijn dood aan de macht zou blijven. Zaterdagochtend begon het protest aarzelend, maar de aantallen groeiden al snel aan. Eerder deze week nam de legerleiding de macht over en stelde Mugabe onder huisarrest, nadat Mugabe vicepresident Mnangagwa had ontslagen en het erop leek dat Mugabe zijn vrouw naar voren zou schuiven om hem op te volgen. Sinds eind jaren ’90 verkeert Zimbabwe in een staat van crisis en is er sprake van een politiestaat. Tegenstanders werden bij verkiezingen in elkaar geslagen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>