Herdenking Kristallnacht 1938

Op verschillende plaatsen Europa wordt op 9 november de Kristallnacht herdacht, de dag in 1938 waarop de nazi’s in Duitsland honderden synagogen in brand staken en duizenden Joodse winkels plunderden en vernielden. Ook Joodse huizen, scholen, ziekenhuizen en begraafplaatsen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden de branden te blussen. De naam verwijst naar al het glaswerk dat in die nacht werd vernield. De georganiseerde pogrom luidde de Holocaust in: de massale en systematische vervolging en vernietiging van zes miljoen Joden in Europa.

Van Joodse zijde is later bezwaar gemaakt tegen de naam ‘Kristallnacht’: een te vriendelijke omschrijving voor deze misdadige gebeurtenissen. Duitsland gebruikt nu Reichsprogromnacht en Novemberprogrome 1938. Deze datum is voor de Duitsers misschien wel de belangrijkste dag in de moderne geschiedenis: de val van de Berlijnse Muur in de nacht van 9 op 10 november 1989. Die luidde het eind van de Koude Oorlog in, maar de Kristallnacht van 1938 had deze datum zo bezoedeld, dat niet 9 november, maar de Dag van de Duitse Eenwording (3 oktober 1990) werd uitgeroepen tot nationale feestdag.

De Duitsers noemen deze dag ook hun ‘Schicksaltag‘ (noodlotdag), omdat er in de geschiedenis uitgerekend op deze dag vaak iets gebeurde dat bepalend werd voor de loop van de geschiedenis. Zo probeerde Hitler en consorten in 1923 op deze dag een staatsgreep te plegen in München, die toen mislukte. In 1918 werd op deze dag (kort voor het einde van de Eerste Wereldoorlog) de Duitse republiek uitgeroepen: de November-revolutie.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>