Onafhankelijkheidsdag Suriname: Srefidensi Dey

Vandaag viert Suriname Srefidensi Dey. Op 25december 1975 werd het land onafhankelijk van Nederland en vond in het bijzijn van kroonprinses Beatrix, prins Claus en de toenmalig Nederland premier Den Uyl de proclamatie plaats van de onafhankelijke Republiek Suriname. De dag wordt ieder jaar uitbundig gevierd, waarbij mensen in kleurrijke Creoolse kleding de straat opgaan.

Vlak voor deze dag vond een ware exodus van Surinamers naar Nederland plaats. Velen van hen streken neer in de pas gebouwde Bijlmer, tegenwoordig Amsterdam Zuidoost. Een paar jaar later – in februari 1980 – pleegden 16 militairen onder leiding van Desi Bouterse een staatsgreep.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>