Gedoe in Australië om dubbele nationaliteit vicepremier

De Australische vicepremier Barnaby Joyce moet weg vanwege zijn recent ontdekte dubbele nationaliteit. Dat oordeelde het Hooggerechtshof vrijdag na maanden van politieke onrust. Joyce mag niet in het parlement zitten en moet opstappen als vicepremier omdat hij zowel de Australische als de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft.

Volgens een 116 jaar oude regel in de Grondwet mag dat niet, om te voorkomen dat parlementsleden ook loyaliteit aan een ander land tonen. Same nmet Joyce kregen nog vier politie van het hof te horen dat ze het parlement moeten verlaten. Met het gedwongen vertrek van Joyce verliest de rechts-liberale regering van premier Turnbull haat meerderheid van één zetel. In het district van Joyce wordt in december een nieuwe tussentijdse verkiezing gehouden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>