Vulkaanuitbarsting op Bali: code rood

@Erik Feenstra

De vulkaan Agung houdt het Indonesische eiland Bali al weken in rep en roer. De 3000 meter hoge vulkaan is al lange tijd onrustig. Zaterdag was er voor de tweede keer in een paar dagen een uitbarsting. De Indonesische autoriteiten hebben code rood afgegeven, het hoogste dreigingsniveau. Het betekent dat een nieuwe uitbarsting wordt verwacht, met nog meer vulkaanas. De as die zaterdag vrijkwam heeft een hoogte van zes kilometer bereikt.

Luchtvaartmaatschappijen zijn gewaarschuwd: sommige vluchten zijn geannuleerd en op het naburige eiland Lombok is de luchthaven helemaal dicht vanwege de aswolk. In een straal van 7,5 kilometer rond de vulkaan zijn de mensen geëvacueerd. De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van een aantal toeristische badplaatsen. De lokale autoriteiten zeggen dat de toersten zich hier geen zorgen hoeven te maken. In 1963 barstte de Agung voor het laatst uit. Er vielen 1100 doden; velen van hen werden verrast door een ‘pyroclastische stroom‘, een combinatie van gas, lava, rots en as die zich snel verspreidde, zoals bij de uitbarsting v n de Vesuvius in  79 na Chr. Volgens deskundigen kan dit fenomeen zich nu weer herhalen als de vulkaan uitbarst

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>