Spanje: qué pasa ahora?

De Spaanse overheid heeft er zondag alles aan gedaan om het referendum van de Catalanen voor onafhankelijkheid te dwarsbomen. Zeker 900 mensen zijn gewond geraakt en de bestuurlijke chaos is groot. Spanje: qué pasa ahore? (wat nu?).  Mocht Carles Puigdemont over een dag of twee de Catalaanse onafhankelijkheid uit roepen, dan dreigt hij – samen met andere Catalaanse overheidslieden – onmiddellijk te worden gearresteerd.

De Spaanse rapen lijken gaar. Regering en rechters in Madrid noemen het referendum ongrondwettelijk. Eigenlijk doet de uitkomst van de verkiezing er niet toe; Madrid weigert het te erkennen, maar Catalonië noemt de uitslag ‘bindend en geldig’. Pakweg 40 procent van de Catalanen kwam stemmen, daarvan stemde 90 procent voor afsplitsing. Volgens de Spaanse autoriteiten was het politie-optreden zondag ‘resoluut en proportioneel’, iets waar menig Spanjaard op zijn zachtst gezegd de wenkbrauwen van fronst. De burgemeester van Barcelona beklaagde zich over gebrek aan communicatie met de regering in Madrid en riep premier Rajoy op om af te treden. Overigens gingen in veel grote Spaanse steden – ook in Barcelona – mensen massaal de straat op om te demonstreren vóór Spanje als één land en tegen afsplitsing van Catalonië.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>