Gijzelsoftware gestopt: ‘De wereld is zo’n beetje gered’

De verspreiding van gijzelsoftware die computers wereldwijd lam legde, is een halt toegeroepen. ‘De wereld is zo’n beetje gered’, zei beveiligingsexpert Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT in het NOS Radio 1 Journaal. Een cybersecurity-onderzoeker ‘ontdekte dat het virus een ingebouwde kill switch heeft, waarmee het zichzelf kan uitzetten.’ De ransomware dook bij grote bedrijven overal ter wereld op.

Op Twitter zegt de onderzoeker dat hij de oplossing per ongeluk vond. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) houdt nog een slag om de arm: de verspreiding kan voorbij zijn, maar er is nog geen oplossing gevonden voor computers die al gegijzeld zijn. Prins: ‘Als je geraakt bent, zijn je bestanden weg. Of je moet 300 dollar aan pincoins betalen of back-ups terugzetten.’ De ransomware maakt gebruik van zwakke plekken in besturingssysteem Windows. Microsoft heeft dat met een update opgelost en zegt dat met computers de laatste versie van het systeem en een antivirusprogramma beschermd zijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>