News Xchange 2017 Beurs Amsterdam: werkt ‘mainstream media’ populistische en ontregelende politieke bewegingen tegen?

Dr. Miguel Otero (journalist El Nacional, Venezuela) en Frauke Petry (voormalig politiek leider Alternative für Deutschland) gaan tijdens News Xchange 2017 in rechtstreekse discussie met elkaar over de tegenwerkende rol van traditionele journalisten in de actuele politieke verslaggeving. Woensdag 15 en donderdag 16 november vindt in de Amsterdamse Beurs van Berlage de 17e editie plaats van de internationale conferentie News Xchange. Meer dan 600 vertegenwoordigers van internationale nieuwsorganisaties komen dan samen om over de veranderende toekomst van de serieuze nieuwsmedia te praten (bron: persbericht).

-

Daarbij hoort een kritische blik op de rol van traditionele journalisten bij de internationale opkomst van nieuwe, populistische en snelgroeiende politieke bewegingen. Want zorgen de ‘mainstream media’ voor een obstructie in de verdere groei van deze partijen? Of is het juist de taak van de journalistiek om een kritische noot te plaatsen bij hun vernieuwende maar vaak radicale gedachtegoed en idealen?

-
Onder leiding van Tine Gøtzsche (nieuwsanchor van de Danish Broadcasting Corporation) gaan twee partijen hierover met elkaar in discussie. Dr. Miguel Otero is journalist van El Nacional, een Venezuelaanse krant die als een van de weinige een kritische houding heeft tegenover de Maduro regering. De verbannen Otero verblijft in Spanje en is ervan overtuigd dat in het huidige Venezuela objectiviteit niet meer bestaat. Hij gaat tijdens een bijzondere sessie in gesprek met Frauke Petry, de voormalig politiek leider van ‘Alternative für Deutschland’. Zij ‘verbande’ juist journalisten tijdens bijeenkomsten op grond van de in haar ogen oneerlijke en vooringenomen verslaggeving.
-
Tijdens News Xchange 2017 bespreekt de top van in de internationale nieuwsmedia haar eigen toekomst. Er wordt gedurende de tweedaagse conferentie geen lastig onderwerp geschuwd. Welke verantwoordelijkheid moeten serieuze nieuwsorganisaties nemen in het steeds meer feitenvrije en snel fragmenterende medialandschap? Over het blijvende behoud van het vrije woord en de kritische controle van een open democratie confereren de hoofdredacteuren en kopstukken van onder andere CCN, BBC, Al Jazeera, AP, Bloomberg News, Reuters, Facebook, Google en Twitter.
-
Een indrukwekkende line-up van meer dan 50 topsprekers uit verschillende hoeken van de internationale nieuwsmedia laten zien met welke nieuwe ontwrichtende ontwikkelingen zij de afgelopen tijd te maken hebben gekregen. En welke concrete oplossingen zij daarvoor hebben bedacht of nog moeten creëren. Zij geven in Amsterdam hun visie op het razendsnel veranderende medialandschap. En praten over de afkeer en de worsteling, de kansen en de nieuwe verantwoordelijkheden voor kwalitatieve nieuwsmedia in deze lastige maar ook veelbelovende tijd.
News Xchange is een initiatief van de European Broadcasting Union (EBU) en wordt ondersteund door verschillende nieuwsorganisaties en de Gemeente Amsterdam. Discussieer mee, geef jouw mening en ontmoet de top van de internationale nieuwsmedia. Aanmelden kan nog via www.newsxchange.org.
-

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>