Top van de internationale nieuwsmedia in Amsterdam tijdens News Xchange 2017

Op 15 en 16 november vindt in de Amsterdamse Beurs van Berlage de 17e editie plaats van de internationale conferentie News Xchange. Meer dan 600 vertegenwoordigers van internationale nieuwsorganisaties komen dan samen om over de veranderende toekomst van de serieuze nieuwsmedia te praten. Over het blijvende behoud van het vrije woord en de kritische controle van een open democratie confereren de hoofdredacteuren en kopstukken van onder andere CCN, BBC, Al Jazeera, AP, Bloomberg News, Reuters, Facebook, Google en Twitter (bron: persbericht).
 -
Nooit eerder was de urgentie van deze internationale conferentie over nieuwsmedia zo groot als nu. Want nooit eerder was het belang van kwalitatieve en onafhankelijke journalistiek zo noodzakelijk als nu. Het medialandschap verhardt, versnippert en polariseert in rap tempo. Ook in Nederland! Betaalde nieuwsplatformen, eenzijdige nieuwssites en populistische social mediabewegingen groeien als kool. Maar in Amerika zien we de oplages en kijkcijfers van de mainstream media juist daardoor ook weer significant stijgen.
-
Wat moeten serieuze nieuwsmedia doen in antwoord op deze ontwikkelingen? Hoe worden de lezers en kijkers nog bereikt en gebonden? Hoe vertellen nieuwsmedia nog het héle verhaal en presenteren ze met blijvende impact en geloofwaardigheid de controleerbare feiten? Hoe zorgen we voor voldoende diversiteit en herkenning? Hoe komen we tot een heropleving en een herwaardering van de kwalitatieve en serieuze nieuwsmedia?
-
Een indrukwekkende line-up van meer dan 50 topsprekers uit verschillende hoeken van de internationale nieuwsmedia laten zien met welke nieuwe ontwrichtende ontwikkelingen zij de afgelopen tijd te maken hebben gekregen. En welke concrete oplossingen zij daarvoor hebben bedacht of nog moeten creëren.  Zij geven in Amsterdam hun visie op het razendsnel veranderende medialandschap. En praten over de afkeer en de worsteling, de kansen en de nieuwe verantwoordelijkheden voor kwalitatieve nieuwsmedia in deze lastige maar ook veelbelovende tijd.
-
News Xchange is een initiatief van de European Broadcasting Union (EBU) en wordt ondersteund door verschillende nieuwsorganisaties en de Gemeente Amsterdam. Discussieer mee, geef jouw mening en ontmoet de top van de internationale nieuwsmedia. Aanmelden kan nog via www.newsxchange.org.
-
Enkele toonaangevende sprekers zijn:
  • Julie Pace, Associated Press (AP) Bureau Chief, Washington DC
  • Margarita Simonyan, RT (voormalig Russia Today) Editor-in-Chief, Moskou
  • Campbell Brown, Facebook head of News Partnerships
  • Brian Stelter, CNN Senior Media Correspondent
  • Peter Greenberger, Twitter Global head of News
  • Jacqueline Simmons, Bloomberg News Executive Editor of Global Business
Bekijk hier het hele programma van News Xchange 2017 voor alle sprekers en de specifieke onderwerpen die zij zullen belichten.
-

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>