Paradise Papers onthullen opvallende namen van rijke belastingontduikers

@Erik Feenstra

In de net gelekte Paradise Papers komen opvallende namen op van grootverdieners die de belasting ontduiken. De Paradise Papers zijn een vervolg op de Panama Papers, waar zo’n anderhalf jaar geleden zo’n 11 miljoen documenten lekten waaruit bleek dat een Panamese belastingfirma tal van miljardairs heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

In de 13,4 miljoen gelekte documenten van Paradise Papers is te lezen hoe belastingen worden ontweken via constructies in belastingparadijzen. Zo zou de Britse Queen zo’n 10 miljoen pond hebben geïnvesteerd in een fonds op de Kaaimaneilanden, dat nooit in de openbaarheid kwam. Een goede vriend van de Canadese premier Trudeau zou miljoenen dollars hebben weten weg te sluizen naar de Kaaimaneilanden, terwijl Trudeau na de onthullingen in Panama Papers nog opriep tot actie tegen belastingontduiking. Apple, Nike en Uber ontwijken belastingen via constructies met offshore-bedrijven: vennootschappen die gevestigd zijn op plekken waar vermogen amper wordt belast.

De Amerikaanse minister Wilbur Ross schijnt nauw samen te werken met vertrouwelingen van de Russische president Poetin. Madonna zou een farmaceutisch bedrijf gebruiken om belasting te ontwijken, en de Ierse U2-zanger Bono zou om dezelfde reden in een winkelcentrum in Litouwen hebben geïnvesteerd. Twee Russische miljardairs hebben belangen gekocht in ge Engelse voetbalclubs Everton en Arsenal. Het zijn zakenpartners, terwijl beide clubs elkaars concurrenten zijn. In ons land zou het vooral gaan om vermogende ondernemers die investeringen in het buitenland doen. De media die de documenten in handen hebben, zeggen dat de komende weken meer onthullingen zullen volgen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>