Hoogtepunt Diamond Jubilee: de vlootschouw in Londen

IMG_20160515_180743Zondagmiddag is het hoogtepunt van feestelijkheden rondom The Diamond Jubilee: de vlootschouw over de Theems. De Britse koningin Elizabeth II zit 60 jaar op de troon en dat wordt vier dagen gevierd. Zondag gaan de Britten in het hele land de straat op voor massale street lunches, maar het hoogtepunt wordt de ‘Flotilla‘ op zondagmiddag. Tall ships, ‘little ships’, militaire boten en 20.000 particulieren op boten in alle soorten en maten varen langs de koningin. Met 11 kilometer wordt het wordt de grootste vlootschouw sinds 1662. Het oudste schip dat meevaart, dateert uit 1740. Er worden een miljoen toeschouwers verwacht.

 

Langs de Theems zijn vijftig megaschermen opgesteld voor het publiek. Zaterdag begonnen de feesten met saluutschoten in het hele land en paardenraces. Maandag organiseert de BBC een mega popconcert voor Buckingham Palace, met onder meer Shirley Bassey, Stevie Wonder, Robbie Williams en Elton John. Na het concert lichten meer dan vierduizend bakens op in het hele Britse imperium, op veel plekken met muziek en vuurwerk. Dinsdag een kerkdienst in de St. Pauls’ Cathedral, een rijtour door Londen en als afsluiting de balkonscène op Buckingham Palace. In een recente poll is Koningin Elizabeth II uitgekozen tot de ‘greatest ever monarch’: daarmee ‘verslaat’ ze haar overgrootmoeder Queen Victoria.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>