Britten maken zich op voor Diamond Jubilee van de Queen

Koningin Elizabeth II zit 60 jaar op de troon: de Britten vieren haar Diamond Jubilee, met het komende weekend het hoogtepunt. Zaterdag 2 juni komt de koningin naar de Epsom Derby, de paardenraces. Mezzosopraan Katherine Jenkins uit Wales zingt het volkslied en de Red Arrows komen op spectaculaire wijze overvliegen. Zondag escorteren meer dan duizend oude en nieuwe schepen de vorstin en haar man, de Duke of Edinburgh, over de Theems door Londen. De ‘flotille’ wordt opgeluisterd door koren en orkesten op tien sloepen.

Naast de miljoenen mensen die het op tv bekijken, worden er langs de Theems een miljoen toeschouwers verwacht. Later op de dag gaan Britten massaal naar buiten om samen te genieten van The Big Lubilee Lunch. Naar verwachting zijn er tweemaal zoveel straatfeesten als vorig jaar, toen er tijdens de Royal Wedding van kleinzoon William & Kate een slordige 10.000 lunches in het land plaatsvonden. Maandagavond krijgt de koningin en haar familie een megaconcert voor het paleis aangeboden door de BBC, met optredens van onder meer Paul McCartney, Shirley Bassey en Jessie J. Daarna worden in heel het land meer dan 4000 torens verlicht, veelal met vuurwerk en muziek. Ook veel kerktorens zullen worden verlicht. Dinsdag wonen de koningin en haar man een dienst bij in de St Paul’s Cathedral, geleid door de Aartsbisschop van Canterbury. Na een lunch in Westminster Hall rijden koningin en prins in een koets terug naar Buckingham Palace, gevolgd door koetsen met de andere leden van de Koninklijke Familie en begeleid door saluutschoten, met duizenden toeschouwers langs de kant van de weg. Daarna verschijnt de hele familie op het bordes om het volk toe te wuiven en de RAF flypast te bekijken. Veel mensen komen bijeen om met muziek, eten en drinken de Royal events op megaschermen te bekijken, zoals in het Londense Hyde Park.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>