Aardbeving Atjeh kost toch vijf mensen het leven

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Bij de aardbeving op woensdag 11 april voor de kust van Sumatra zijn toch vijf doden gevallen; een kind raakte ernstig gewond. Twee mensen overleden aan een hartaanval, een derde persoon door een stressaanval. De beving vond zo’n 500 kilometer uit de kust van Atjeh plaats en had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Eén van de naschokken was zelfs zwaarder. Er werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de hele Indische Oceaan, maar die kon na een paar uur weer worden ingetrokken.

Volgens deskundigen kwam er geen vloedgolf, omdat de platen in de aardkorst horizontaal langs elkaar zijn geschoven. Bij de verwoestende tsunami in 2004 schoven ze verticaal over elkaar heen. Dat veroorzaakte een grote opwaartse druk en een tsunami op de kusten rondom de Indische Oceaan, waarbij circa 220.000 mensen omkwamen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>