Zware naschok Sumatra – opnieuw tsunami dreiging

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De aardbeving voor de kust van Sumatra is gevolgd door een aantal naschokken. De zwaarste naschok was met 8,1 op de schaal van Richter ongeveer net zo zwaar, al zijn er ook meldingen van 8,8, terwijl bij de eerste beving 8,7 op de teller stond. Deze naschok was niet ver van het epicentrum van de eerste aardbeving, op 16,5 kilometer diepte: de helft minder diep dan de eerste. Een ooggetuige meldde dat het zeewater bij Simeulue Island voor de kust van Sumatra zich 10 meter heeft teruggetrokken: dat kan een indicatie zijn dat er een tsunami dreigt.

Update: rond 15.00 uur is de tsunamiwaarschuwing rondom de Indische Oceaan opgeheven.

 

Toen het na de eerste aardbeving mee leek te vallen, trokken de bewoners opgelucht terug naar hun huizen, maar na de zware naschok brak er paniek uit op straat. Tot nu toe zijn geen vloedgolven gesignaleerd en vooralsnog is er geen meiding van schade en slachtoffers. Het waarschuwingssysteem langs de hele kust rondom de Indische Oceaan werkt op volle toeren en op verschillende plekken worden de mensen geëvacueerd. Het systeem werd ingesteld na de ramp in 2004, toen na een aardbeving met een kracht van 9,1 en een tsunami langs de hele kustlijn rondom de oceaan 220.000 mensen omkwamen. Ook de snelle opmars van social media als Twitter hebben ervoor gezorgd dat mensen elkaar onderling sneller kunnen waarschuwen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>