Golf van terreuraanslagen in België – Brussel helemaal op slot

In Brussel zijn dinsdagochtend op verschillende plekken aanslagen gepleegd. Rond acht uur waren er twee explosies op de luchthaven Zaventem. Daarbij zijn zeker 13 doden en 35 gewonden gevallen. De ontploffingen waren in de buurt van de incheckbalie van American Airlines. Volgens ooggetuigen zou er ook zijn geschoten en klonk er geschreeuw in het Arabisch. In de vertrekhal zouden bommen zijn gevonden. De luchthaven is geëvacueerd en gesloten voor alle vliegverkeer. De chaos is groot: veel mensen zochten in paniek een veilig heenkomen.

Zie ook: Minuut stilte in heel België

Bij metrostation Maalbeek in het Europese hart van Brussel was om 9.11 uur een explosie in een metrostel. Daarbij zouden tien doden zijn gevallen. Er zijn ook meldingen van explosies op andere metrostations. Er doen meerdere foto’s en video’s de ronde van metrostations waar rook uit vandaan komt, maar volgens Belgische en Franse media zouden dat beelden van een aanslag in Moskou in 2011 zijn. Ook bij een aantal metrostations was de situatie chaotisch. Het mobiel netwerk ligt plat, dus het is op dit moment moeilijk informatie te krijgen. Hert crisiscentrum vraagt mensen niet te bellen om het netwerk niet verder te belasten, maar de sociale media te gebruiken.

Alle metrostations in de Belgische hoofdstad zijn gesloten. België heeft het dreigingsniveau verhoogd van niveau 3 naar 4, het hoogste niveau. Scholen zijn dicht, alle metrostations zijn gesloten, alle openbaar vervoer is stilgelegd en inwoners is geadviseerd niet naar buiten te gaan. De toegangswegen naar Zaventem en hoofdwegen – zoals de Wetstraat – en tunnels in de binnenstad zijn voor alle verkeer gesloten. Gevreesd wordt dat er in de stad meerdere explosieven liggen die (nog) niet zijn afgegaan. Ook station Antwerpen Centraal is ontruimd. De reeks aanslagen zou een wraakactie kunnen zijn voor de arrestatie afgelopen vrijdag van Abdeslam.

Dick Schoof, Coördinator Terrorismebestrijding waarschuwde vorige week dat er waren aanwijzingen waren voor aanslagen in Europa, toen hij naar buiten kwam met een analyse van terrorismebestrijding over groepen van Syrië-aanhangers die aanslagen beraamden. De buurlanden verscherpen de veiligheidsmaatregelen: in ons land worden luchthavens en treinstations in de vier grote steden extra beveiligd en wordt de zuidgrens extra in de gaten gehouden. Het dreigingsniveau in ons land is niet verhoogd en staat nog steeds op niveau 3. Het kernkabinet met de direct betrokken ministers kwam in crisisberaad bijeen, net als in Londen en Parijs. Ook de internationale luchthaven van Parijs en Frankfurt worden extra beveiligd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>