Schietpartij Californië ziet eruit als ‘daad van binnenlands terrorisme’

Map_of_USA_showing_state_namesEen van de verdachten van de schietpartij woensdag in de Californische stad San Bernardino - de 28-jarige Syed Farouc – liep eerder boos weg bij een bedrijfsfeestje. Even later keerde hij samen met zijn vrouw terug naar het bedrijfspand in het Inland Regional Center, beiden gemaskers en gekleed in militair uniform. Vervolgens begon het tweetal minutenlang te schieten. De schietpartij kostte aan zeker 14 mensen het leven en er vielen 17 gewonden.

De twee schutters ontsnapten in een auto, werden later door de politie omsingeld en doodgeschoten. Een derde verdachte wordt nog verhoord. De FBI sluit niet uit dat het om terrorisme gaat. Volgens de politiechef was er sprake van een daad die ‘duidelijk op binnenlands terrorisme lijkt’: het koppel leek goed voorbereid, met maskers en militaire kleding en zwaar bewapend. Ook zouden er drie explosieven zijn gevonden op de plaats van de schietpartij. De 28-jarige Syed Farouk zou eerder dit jaar naar Saoedi-Arabië zijn gereisd en na een maand zijn teruggekeerd met een 27-jarige echtgenote, met wie hij al gauw een kind had.

President Obama veroordeelde het geweld en riep opnieuw op om de wapenhandel in de Verenigde Staten aan banden te leggen. Tot nu toe is hij wat dat betreft een roepende in de woestijn. De wapenlobby en de conservatieven zijn mordicus tegen een wapenverbod. Het was dit jaar al de 355e mass shooting, een schietpartij met tenminste vier doden of gewonden. De schietpartij in San Bernardino is de dodelijkste sinds december 2012, toen een schutter twintig mensen – voornamelijk kinderen – doodschoot bij een basisschool in Newton.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>