Breivik aangeklaagd voor terrorisme en moord

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik is door het Openbaar Ministerie in Noorwegen aangeklaagd voor terrorisme en moord. Hij is verantwoordelijk voor de bloedige aanslag in Oslo en het bloedbad op het eilandje Utoya in juli, waarbij in totaal 77 mensen omkwamen. Breinik bekende zijn daden, maar vindt dat hij niet crimineel, maar ‘uit verzet tgen het linkse gedachtengoed’ handelde. Hij kan een celstraf van maximaal 21 jaar krijgen.

 

Het proces tegen de Noor begint 16 april. Uit een eerste onderzoek was gebleken dat Breivik niet toerekeningsvatbaar is. Dat zou betekenen dat hij rechtstreeks door kon naar een inrichting en daarmee zijn celstraf zou ontlopen, tot grote verontwaardiging van veel Noren. In januar ibesloot dat rechtbank dat hij opnieuw door psychiaters moet worden onderzocht.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>