Acht superrijksten bezitten net zoveel als 3,6 miljard arme wereldburgers

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter. Acht rijkste mannen ter wereld bezitten op dit moment net zoveel als 3,6 miljard arme mensen. Dat staat in het rapport An Economy fot the 99% van Oxfam Novib, dat vandaag verschijnt vlak voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos. Zes jaar geleden was de kloof kleiner: toen bezaten 388 superrijken net zoveel als de helft van de wereldbevolking.

Zie ook: De ‘Muntenman’ Amsterdammer van het Jaar 2017

De Amerikaan Bill Gates, oprichter van Microsoft, staat met ruim 70 miljard euro op de eerste plaats. Ook zijn landgenoot Marc Zuckerberg, oprichter van Facebook, doet het niet slecht en staat met bijna 42 miljard euro op de zesde plaats. Oxfam Novib roept regeringsleiders op de ongelijkheid aan te pakken. ‘Het is een schande dat een handjevol mensen over zoveel vermogen kan beschikken, terwijl een op de tien mensen moet rondkomen van minder dan 2 dollar per dag’, aldus Oxfam-directeur Farah Karimi. ‘Een belangrijke oorzaak is de perverse belastingmoraal van extreem rijke mensen en internationale bedrijven (…) Overheden moeten politieke moed tonen zodat belastingontwijking door internationale bedrijven en de superrijken wordt aangepakt.’ Of daar met de komst van Trump veel aan zal veranderen, is de vraag.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>